Românii amanetează din ce în ce mai mult. Verighete, roți de rezervă, jocuri video sau chiar dinți. Totul pentru câteva sute de lei. În spatele fenomenului, însă, se află sărăcia. Oamenii speră să o rezolve, măcar temporar, renunțând la bunurile...uneori prea personale.

Sărăcia îi trimite pe români la amanet

Nevoia îi trimite pe români la casele de amanet. Pentru ei, acestea reprezintă colacul de salvare în situațiile dificile întâmpinate. Este singura variantă de a nu mai purta grija zilei de mâine. Neajunsurile sunt atât de mari pentru unii, încât lasă la amanet chiar și verighetele.

„Aici avem verighete, una de damă și una de bărbat... Le-a lăsat o doamnă, îi trebuiau bani...Sunt inscripționate. O să le topim pentru că nu se pot vinde inscripționate”, a spus un proprietar de amanet, conform Observator.

„O pereche de dinți. Erau dinți de aur, presupun că persoana care i-a avut a decedat și urmașii s-au gândit să îi valorifice”, a mai povestit acesta.

Aproape 2.700 de lei a plătit casa de amanet pentru acei dinți. Dat fiind că nu era vorba despre un obiect care putea fi revândut în aceeași formă, dinții au fost topiți, iar aurul refolosit.

Pentru a-și recupera obiectele, oamenii trebuie să plătească suma pe care au obținut-o inițial plus un procent, care diferă de la magazin la magazin. Foarte mulți renunță la bunuri din cauză că nu își mai permit să le redobândească. În aceste cazuri, casele de amanet le scot la vânzare la prețuri cu mult sub cele de pe piață.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 24 Ianuarie 2022 - 09 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.