Suta de lei nu mai are valoare astăzi, după ce și-a pierdut din putere câte puțin în fiecare an. Inflația fură anual câțiva lei din această sumă și noi simțim puternic cum bancnota cu portretul lui Ion Luca Caragiale devine tot mai neînsemnată. 

Suta de lei se devalorizează pe zi ce trece

În luna iulie a anului 2005 s-au tăiat patru zerouri din coada leului. În urmă cu 17 ani, bancnota de 100 de lei era a șaptea parte dintr-un salariu mediu net. Acum, chiar dacă salariul mediu net este puțin peste 3.500 de lei, oamenii se plâng că nu mai pot cumpăra multe cu aceeași sumă.

Astfel, în piețe bate vântul și producătorii se plâng de faptul că nu mai au vânzare. Amarul îl simt tot românii. Deși au mai primit mici majorări ale veniturilor, creșterile s-au dus în scumpirile din magazine.

„La piața am venit cu 120 de lei. Pe vremuri, era o valoare. Acum, cu o sută de lei plecăm ca și când am pleca cu zece lei”, a declarat o femeie pentru Kanal D.

„Cu 100 de lei? Ce cumpăr? Iau două-trei kilograme de carne. Acum, milionul nu-i nimic!”, a spus un precupeț.

„100 de lei a ajuns 10 lei”, a susținut un altul.

Banii nu mai au valoare în România

Studiul GFK Purchasing Power pentru Europa arată că noi, românii, avem o putere de cumpărare la jumătate față de media europeană. Datele relevă o medie de 7.500 de euro pe an pe cap de locuitor, România ocupând astfel locul 31 din punct de vedere al puterii de cumpărare din 42 de țări din Europa.

Clasamentul este condus de Lichtenstein, cu o putere de cumpărare de aproape 65.000 de euro pe cap de locuitor, urmat de Elveția și Luxemburg, cu 40.739 euro, respectiv cu 35.096 euro. Mai jos decât noi e Ucraina, cu 1.892 euro pe cap de locuitor.

Problema este că, spun economiștii, puterea de cumpărare crește mai mult în anumite regiuni ale teritoriului nostru, cele care sunt mai dezvoltate. Așa se văd și diferențele de trai. Cel mai bine o duc cei din București și din localitățile limitrofe, care au cu peste 70% mai mulți bani decât media națională. La polul opus se află locuitorii din Vaslui, care au o putere de cumpărare de trei ori mai mică decât cea a bucureștenilor.

Citeste si:
În ce țări vor fi trimiși leii salvați din Ucraina. „Vor păși pe...
În ce țări vor fi trimiși...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 Ianuarie 2022 - 02 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.