Fumatul ar putea deveni un viciu care ține de domeniul trecutului pentru tinerii din Noua Zeelandă. Guvernul a pus gând rău comercianților de țigări din dorința de a scădea rata fumatului. Țara propune ca toți cei care în 2027 vor avea cel mult 14 ani să nu poată cumpăra vreodată țigări. 

 

Țigările, interzise pe viață tinerilor din Noua Zeelandă, din 2027

Noua Zeelandă intenționează să adopte o lege care interzice achiziția de țigări tuturor celor care în 2027 vor avea vârste de cel mult 14 ani. Măsura ar urma să se aplice pentru tot restul vieții acestora, scrie Reuters.

Inițiativa dezvăluită joi de autorități pune gând rău industriei tutunului, care se bazează pe generațiile tinere pentru a-și înflori profiturile. În plus, Noua Zeelandă vrea să reducă numărul comercianților autorizați să vândă produse pe bază de tutun, cât și să reducă nivelul de nicotină din țigări.

„Vrem să ne asigurăm că tinerii nu vor începe niciodată să fumeze, așa că vom considera o infracțiune vânzarea sau furnizarea de produse din tutun noilor generaţii", a declarat Ayesha Verrall, ministrul Sănătății din Noua Zeelandă.

„Dacă nimic nu se schimbă, vor trece decenii până când rata fumatului va coborî sub 5%, iar acest guvern nu este pregătit să lase oamenii de izbelişte", a adăugat ea.

Fumatul va fi interzis treptat. Etapele gândite de aleși

Guvernul vrea ca legea să intre în vigoare până la finalul anului 2022, apoi restricțiile să fie implementate etapizat, începând cu 2024. În primă fază, numărul comercianților de țigări autorizați va fi redus drastic, pentru ca în 2025 să fie stabilit un nivel de nicotină mai mic, în 2027 urmând să înceapă cu adevărat proiectul generației „non-fumat”.

Autoritățile neo-zeelandeze estimează că în 10 ani noile măsuri vor reduce la jumătate rata fumatului la nivelul întregii ţări. În Noua Zeelandă, fumatul ucide aproximativ 5.000 de oameni în fiecare an, fiind una dintre principalele cauze de deces din țară. Patru din cinci fumători declară că au dobândit viciul înainte de vârsta de 18 ani.

Citeste si:
Tutunul încălzit și beneficii vs. țigările convenționale, află mai...
Tutunul încălzit și beneficii...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 Decembrie 2021 - 02 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.