Poliţiştii din Sindicatul Europol ameninţă cu proteste care încep din 1 decembrie, Ziua Naţională a României. Ei au transmis printr-un comunicat de presă că nu mai acceptă să îndeplinească sarcini care nu sunt în fișa postului și că nu mai sunt dispuși să fie fraierii sistemului bugetar. Aceștia completează că pensiile militare nu au fost indexate nici măcar cu inflația, iar din 2007 polițiștii nu au avut parte de măriri ale salariilor. În acest context, Cosmin Andreica, preşedintele Europol, a anunţat că începând cu 1 Decembrie, în semn de protest, nu vor mai amenda niciun român.

Poliţiştii ameninţă cu proteste de 1 decembrie. Europol a anunțat că nu va mai amenda niciun român

Întrebat de ce a ales acest tip de protest şi ce vor face poliţiştii de la 1 Decembrie, Cosmin Andreica, preşedintele Europol a declarat pentru Antena 3 că: „Da este una din formele de protest. Am gândit forme de protest la care să participe toţi poliţiştii chiar dacă nu vor fi în stradă, ci la locul de muncă. Protestăm pentru faptul că în România, din păcate, noi ne temem că nu va fi aplicată legea salarizării, pentru că şi anul trecut înainte cu câteva zile de Anul Nou a venit premierul Cîţu cu acea Ordonanță 226 prin care a suspendat aplicarea Legii salarizării din 2017, care au votat-o toate partidele care se află în acest moment la guvernare.

De la 1 Decembrie recomandarea noastră către poliţişti este să fie mai empatici cu cei care încalcă legea contravențională şi să aplice avertismente scrise şi verbale. În 13-15 decembrie vom protesta în faţa prefecturilor din toată ţara. În 16 decembrie vom fi în faţa MAI unde vom protesta. În 17 decembrie, în premieră, vom protesta în faţa partidelor de guvernământ PSD, PNL, UDMR având o singură revendicare: aplicarea legii salarizări începând cu 1 ianuarie 2022. Dacă acest lucru nu se va întâmpla colegii noştri deja strâng notificări pe care le vom depune la angajator prin care vom refuza să mai efectuam ore suplimentare.”

Șeful Europol, critici către ministrul Lucian Bode

Cosmin Andreică îi aduce critici ministrului Lucian Bode, pe care îl acuză că „a uitat” că este liderul Ministerului de Interne, fiind mai implicat în „echipa câștigătoare” de la PNL decât să rezolve problemele Ministerului Afacerilor Interne.

„Protestăm pentru că nu este aplicată o lege votata de toate cele trei partide aflate acum la guvernare. Ministrului Bode i-am acordat prezumția de bună credință, dar ne-a amăgit. Din primăvară nu a mai avut treabă cu Ministerul de Interne, fiind mai tot timpul alături de „echipa câștigătoare” de la PNL. Iar când avea apariții publice, vorbea de șosele și autostrăzi, de parcă ar fi uitat că este ministru de interne. În ultima perioadă au fost avansați oameni în minister pe niște criterii pe care nu le știm”, a precizat șeful sindicatului Europol, Cosmin Andreică, la Realitatea PLUS.

Citeste si:
Răsturnare de situație! Afaceristul din Cluj și-ar fi înscenat...
Răsturnare de situație!...

Totodată, șeful sindicatului Europol îl acuză pe Bode că l-a avansat pe șeful său de cabinet, un fost cole de liceu, pe numele său – Marius Florin Mihăilă, deși acesta nu mai desfășura activități și avea trei cercetări disciplinare. Cosmin Andreică spune că avansarea s-a făcut „mascat” între sărbătorile de Crăciun și Revelion, fiind o perioadă de concedii, „ca să nu se vadă că avea trei cercetări pe rol”.

De exemplu, șeful de cabinet al ministrului Bode, Marius Florin Mihăilă, a fost avansat, deși nu mai desfășoară activități. Este fost coleg de liceu cu Bode și deși avea trei cercetări disciplinare, a fost împuternicit. Împuternicirea s-a făcut între Crăciun și Anul Nou, exact atunci când colegii noștri erau liberi, ca să nu se vadă că avea trei cercetări pe rol. Împuternicirea este un instrument politic, folosit de absolut toți miniștrii de interne. Orice personaj poate fi împuternicit. Nu e nevoie de funcție si activități în structurile MAI”, a afirmat acesta.

Citeste si:
Astăzi expiră polițele RCA emise de Euroins. Ce amenzi riscă...
Astăzi expiră polițele RCA...


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 1 Decembrie 2021 - 09 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.