„Orice persoană din UE are dreptul de a fi tratată în mod egal”, fără referire la „sex, etnie, rasă, religie, dizabilități și orientare sexuală”, scrie agenția italiană ANSA. Prin urmare, nici de sărbători nu vor trebui să mai existe referiri cu conotații religioase, cum ar fi Crăciunul. Acestea vor fi citate într-un mod generic, spunând, de pildă, „sărbătorile sunt stresante” și nu „Crăciunul este stresant”. 

Comisia Europeană: Termenul „Crăciun” trebuie evitat, pentru că îi ofensează pe necreștini

În noile sale linii, Bruxelles-ul mai scrie și că apelativele „Miss, Mrs” (n.r. domnișoară sau doamnă) trebuie să dispară, fiind înlocuite cu „Ms”, potrivit documentului pentru o „comunicare corectă”, furnizat de Comisie și intitulat „Union of Equality” (n.r. Uniunea Egalității).

Referitor la sărbători, comisia cere „să evităm să considerăm ca fiind de la sine înțeles că toată lumea este creștină”. Şi în acest sens oferă o mulțime de exemple: în loc să spunem sau să scriem „Crăciunul este stresant”, executivul european ne invită să folosim cuvintele: „Sărbătorile sunt stresante”.

Orientările conțin mai multe capitole în care, conform executivului UE, trebuie avut în vedere tratamentul egal al persoanei. În decalogul comisiei există câteva recomandări care trebuie respectate în orice situație:


  • Nu vor fi utilizate substantive sau pronume care au legătură cu genul subiectului;

  • Trebuie menținut un echilibru între sexe în organizarea fiecărui panel;

  • Atunci când se utilizează un conținut audiovizual sau mărturii, trebuie să ne asigurăm că diversitatea este reprezentată în fiecare aspect al materialului

  • În faţa unei audienţe nu ne adresăm folosind apelativele „domni” sau „doamne” ci mult mai genericul „stimați colegi”;

  • Atunci când se vorbeşte de transsexuali, aceştia trebuie identificați în baza indicației lor;

  • Nu va mai fi folosit cuvântul „bătrâni”, ci „oameni în vârstă”;

  • Atunci când se va vorbi despre persoane cu dizabilități, nu se va mai face referire prioritară la persoană (de exemplu, în loc de „Mario Rossi este o persoană cu dizabilități”, vom spune „Mario Rossi are o dizabilitate”).

Citeste si:
Ludovic Orban a anunțat primul termen la Curtea de Apel în procesul...
Ludovic Orban a anunțat...

Giorgia Meloni: Acum e deja prea mult

Schimbările de exprimare propuse de Comisia Europeană sunt blamate de liderul formațiunii Fratelli d'Italia, Giorgia Meloni, care scrie pe Twitter: „Comisia Europeană, printr-un document intern, consideră Crăciunul o sărbătoare neincluzivă. Numele Maria și Giovanni sunt și ele vizate. Motivul? Ar putea fi „ofensatoare” pentru necreștini. Gata, acum e deja prea mult: ne sunt şterse istoria și identitatea".


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 30 Noiembrie 2021 - 02 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.