După energie electrică, gaze și carburant, se scumpește și mâncarea. Producătorii susțin că sunt prinși în acest lanț al slăbiciunilor, fiind nevoiți să crescă prețurile pentru a-și acoperi costurile. Sindicaliștii din industria alimentară completează că, oricât ar încerca producătorii să mențină prețurile la nivelul din prezent, acest lucru nu poate fi posibil în lipsa unor măsuri luate de Guvern. Vestea bună este că, cel puțin în preajma sărbătorilor de iarnă, alimentele vor costa la fel. 

Scumpiri la mâncare: De când vor crește prețurile la alimente

În ultima vreme, majoritatea alimentelor s-au scumpit cu 15-20%. Singurul aliment care a scăpat valului de majorări este carnea de porc, însă doar pentru moment, deoarece încă mai avem stocuri; nu la noi, ci în țările de unde o importăm. Trebuie menționat că această carne este asigurată în proporție de aproximativ 80% din import.

Vestea mai puțin bună e că odată cu începutul noului an vor veni și scumpirile, iar primul val va afecta carnea și preparatele din carne, cu 10%, estimează specialiștii din industria alimentară. Al doilea val va veni începând cu luna februarie, când se vor scumpi și produsele de panificație. Aici se întrevăd creșteri cu 15-20%.

„Oricum la o parte din alimente prețurile au crescut. Nu este sfârșitul și sigur nu este o veste bună. La pâine și produse de panificație prețurile au crescut cam cu 15-20%, la uleiul de floarea soarelui în jur de 20%, la lactate 4-5 procente. La carnea de porc încă nu s-a întâmplat nimic, pentru că mai erau stocuri. Discutăm în primul rând despre carnea de porc din import, pentru că noi importăm cam 80 chiar 85%.

Având în vedere fenomenele care au fost în Germania și în alte state europene referitoare la pesta porcină africană și având cantități destul de mari, (...) s-a exportat carne de porc, începând de acum câteva luni, chiar sub prețul de cost al fermierilor români.

Acest lucru i-a încurcat teribil de tare pe fermierii noștri care și așa se chinuiesc să trăiască, să rămână la suprafață, dar fenomenul nu a putut fi oprit, pentru că discutăm de o piață liberă”, a explicat președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară - Sindalimenta, Dragoș Frumosu.

Citeste si:
Cu gândul la mâncare. La propriu
Cu gândul la mâncare. La propriu

Motivele pentru care produsele de panificație și pâinea vor suferi creșteri de prețuri

Fermierul Mihai Bacrău a vorbit despre creșterea inevitabilă a prețurilor. Petre Daea, fostul ministru al Agriculturii, a explicat că România nu dispune de sisteme de irigaţii, lucru care afectează agricultura. Prin urmare, nivelul de producție va fi mai mic în 2022 și calitatea va fi mai slabă, a completat oficialul.

„Nu facem profit, deoarece îngrăşămintele s-au scumpit foarte mult. Dacă anul trecut o tonă de îngrăşământ ajungea la 18 miioane vechi, acum este undeva la 34-38 de milioane, deci dublu. Preţul la grâu ar trebui să fie undeva la 2.20-2.40 lei, ca să acoperim cheltuielile, deci nu a crescut foarte mult pentru noi agricultorii sau fermierii.

Citeste si:
Altex începe campania Black Friday de iarnă
Altex începe campania Black...

Grâul acum a ajuns la 1.20 şi este în creştere, dar nu ne ajută pe noi, fermierii. Vedeţi că gazele s-au ridicat la un preţ foarte mare şi atunci şi îngrăşământul s-a scumpit foarte mult”, a spus fermierul Mihai Bacrău, pentru Kanal D.

„Aceste lucrări trebuiau făcute la timpul potrivit, în aşa fel încât să asigurăm factorul apă, factor de vegetaţie esenţial existenţei plantelor şi omenirii. Acest sistem nu a fost realizat iar factorul important de vegetaţie este sub restricţie care va determina scăderea producţiei sau inexistenţa ei pe anumite suprafeţe, datorită schimbărilor climatice. Nu poți să faci agricultură și producții fără apă și îngrășăminte. De aici îngrijorarea mea”, a declarat Petre Daea.

Citeste si:
Inflație mai mică, prețuri mai mari. Rata anuală a inflației a...
Inflație mai mică, prețuri...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 30 Noiembrie 2021 - 10 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.