Crăciunul a devenit o corvoadă pentru mulți români. Aproape jumătate dintre părinții care locuiesc la sate ar dori să anuleze sărbătorile din acest an, deoarece nu mai au de unde scoate bani pentru brad sau cadouri. Alții, în schimb, fac credite chiar și pentru a le cumpăra micuților lor jucării de Crăciun. Analiștii atrag atenția că o astfel de practică ar putea fi înșelătoare. 

 

Rate pentru cadourile de Crăciun

Pandemia, scumpirile și faptul că salariile au rămas la fel au făcut ca buzunarele românilor să fie tot mai goale. Părinții simt cel mai tare această criză, mai ales acum, în prag de sărbători, când trebuie să facă imposibilul pentru a-și bucura copiii. Dorințele celor mici sunt multe și presupun cheltuieli mari, în fața cărora prea puțini părinți mai pot izbuti.

Totuși, există și părinți care, pentru a le face sărbători frumoase copiilor, apelează la cardul de cumpărături, ceea ce înseamnă că vor lua în rate. Analiștii bancari avertizează că astfel de practici ar putea să ne păcălească să scoatem din buzunar și mai mulți bani decât ar fi trebuit inițial.

La orice împrumut, inclusiv la cardurile de credit și la cardurile în rate fără dobândă, există o regulă de aur. Din orice sumă rambursată de tine băncii pentru un împrumut, banca va acoperi mai întâi comisioane, taxe sau dobânzi, apoi îți va reduce din suma datorată.

1 din 6 părinţi nu are nici măcar 10 lei pentru cadourile de Crăciun

Studiul „Crăciunul pentru copiii din satele din România”, realizat în noiembrie de World Vision România, arată că unul din șase părinți nu are 10 lei pentru cadoul de Crăciun, iar o treime dintre ei au mai puțin de 50 de lei pentru daruri. 26% dintre părinți nu știu câți bani vor avea pentru a cumpăra un cadou copilului, 6% pot cumpăra un dar mai scump de 100 de lei, 22% au între 50 și 100 de lei pentru asta, iar 16% au mai puțin de 10 lei pentru a-și bucura pruncul de Crăciun.

Totodată, o treime dintre familiile vulnerabile din mediul rural nu au avut brad la Crăciunul din 2020, în timp ce peste 50% dintre familii au avut un brad împodobit sărăcăcios. Doar 20% dintre familii au avut un pom ornamentat după bunul plac.

Citeste si:
Cadouri deosebite pe care le poți oferi femeilor din viața ta
Cadouri deosebite pe care le...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 Noiembrie 2021 - 09 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.