În pofida avertismentelor primite de la Uniunea Europeană (UE), România nu face niciun pas pentru a găsi soluții pentru cuplurile de același sex.

Autoritățile române nu se grăbesc să găsească soluții pentru cuplurile de același sex, deși UE face presiuni

Deputații sunt aproape de a respinge un alt proiect de lege privind parteneriatul civil, care ar fi putut reglementa uniunile consensuale chiar și între o femeie și un bărbat ce nu vor să se căsătorească. În acest timp, premierul Florin Cîțu pasează problema la Parlament, iar unii politici vorbesc despre imposibilitatea de a găsi un consens, inclusiv cu Biserica.

De-a lungul anilor, în încercarea de a reglementa o formă de uniune între persoane, indiferent de orientarea sexuală, au fost depuse în Parlament 7 inițiative legislative. Marți, o alta a fost din nou respinsă.

Și premierul pare că s-a delimitat de această temă și a pasat situația în cârca colegilor din Legislativ, unde părerile sunt împărțite. Cei mai mulți dintre mai mari aduc în față valorile tradiționale ale României, spunând că cetățenii țării nu ar fi pregătiți pentru recunoașterea relațiilor LGBT.

Dar problema nu vizează doar cuplurile formate din persoane de același sex, ci și pe cele alcătuite dintre-un bărbat și o femeie, care nu vor să se căsătorească. Motivul este că nici aceștia nu beneficiază de drepturi civile ca orice alt cuplu ajuns la starea civilă.

Părerile aleșilor

„Persoanele de alte orientări sunt respectate, dar în același timp trebuie să păstrăm un echilibru. Fiecare este liber să trăiască acolo, între 4 pereți, așa cum dorește, dar la nivel de model și de legislație, trebuie să oferim noilor generații un model sănătos”, a spus deputatul PNL Robert Sighiartău.

„40% dintre copiii din România se nasc în afară căsătoriilor și părinții nu beneficiază de drepturile necesare pentru a da șanse egale copiilor care să nasc în afară căsătoriei”, a declarat deputatul USR Iulian Bulai.

Citeste si:
Eurodeputații votează azi rezoluția cu privire la aderarea României...
Eurodeputații votează azi...

„Societatea românească nu e pregătită să facă un asemenea pas. Sunt persoane care trăiesc în concubinaj, în afara căsătoriei, care trebuie protejate pe viitor”, a completat deputatul PSD Daniel Suciu.

Uniunile între persoane de același sex nu sunt recunoscute în România, deși au existat, în special după abrogarea Articolului 200, propuneri legislative pentru recunoașterea cuplurilor de același sex în fața legii. Acestea au fost întâmpinate de respingerea BOR și a unor partide extremiste și naționaliste. În prezent, articolul 277, alineatul 1 din Codul Civil limitează mariajele la persoane de sex opus.

Articolul 200 a fost o secțiune controversată a Codului Penal al României. Acesta incrimina relațiile homosexuale săvârșite în public ori care produceau „scandal public” și interzicea promovarea activităților homosexuale. Articolul a fost schimbat în data de 14 noiembrie 1996 sub Guvernul Văcăroiu și a fost abrogat de Guvernul Năstase la 22 iunie 2001.

Citeste si:
Partenerul Anei Baniciu a dezvăluit sexul bebelușului. Cântăreața...
Partenerul Anei Baniciu a...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Septembrie 2021 - 09 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.