Facturile la gaz și curent electric se preconizează a deveni o povară la iarnă pentru aproape jumătate din populația României. „Suntem la un pas de sărăcie energetică”, spun specialiștii. Odată ce prețurile au explodat, salariile au rămas în loc, lucru care îi aduce pe mulți în imposibilitatea de a duce un trai decent.

Românii, la un pas de a fi în imposibilitatea de a trăi decent

Toamna vine la pachet cu un consum mai ridicat de energie. Așa se face că, în timp ce facturile la curent electric s-au dublat deja, prețul gazului s-a dublat de asemenea. Aceste schimbări îi determină pe unii să își facă planuri de urgență: să se mute cu rudele sau să consume mai puțin decât ar avea nevoie, fie să renunțe la alte dorințe pentru a plăti facturile.

Există trucuri la care puteți apela în această iarnă pentru a vă salva factura la încălzire. Temperatura interioară nu trebuie să depășească 24 de grade Celsius, iar temperatura apei direct din centrală trebuie să fie setată între 55 și 57 de grade Celsius.


  • 13% din familiile din România trăiesc sub pragul sărăciei din cauza facturilor la energia termică și electrică. 11% consumă mai puțin decât ar fi confortabil.



Cum vor fi reduse facturile la energie. Statul va compensa 18 bani/kWh la electricitate și 25% din factura la gaze

Facturile românilor la energie electrică și gaze naturale vor fi compensate, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu, care a prezentat recent un proiect de ordonanță ce prevede facturi mai mici la electricitate pentru circa 13 milioane de români din 5,7 milioane de gospodării, care au consumat lunar între 30 de kWh și 200 de kWh.

La gaze, factura va fi mai mică cu 25%. De această măsură vor beneficia două treimi din gospodăriile din România. În ceea ce privește energia electrică, oficialul a explicat că va fi compensată diferența dintre cel mai mic preț din piață, 64 de bani pe kWh cu toate taxele incluse, și cel mediu, 82 de bani pe kWh.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 20 Septembrie 2021 - 07 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.