Mai bine de 12 milioane de români vor beneficia de deduceri la plata facturilor de curent și gaze în sezonul rece, din data de 1 noiembrie. Astfel, în funcție de consum, statul va acoperi o parte din costuri. Premierul Florin Cîțu promite și alte măsuri în fața valului de scumpiri.

Deduceri la facturile de curent și gaze. Cum vor beneficia familiile de ele

Statul va acoperi la electricitate diferența între prețul mediu din piață și cel mai mic preț, dar numai pentru cei care au un consum lunar de până la 200 de KWh, indiferent de furnizorul de energie electrică. Mai clar, pentru o factură de 82 de lei, cu un consum de 100 de KWh, statul va suporta 18 lei din ea, în final omul scoțând doar 64 de lei din buzunar.

Autoritățile au calculat că peste 5 milioane de familii de români se vor bucura de această reducere. Ei sunt cei care au un consum lunar cuprins între 30 și 200 de KWh pe lună. Pe facturi va apărea în mod clar această reducere și omul nu va trebui să facă niciun alt pas pentru a beneficia de ea.

Despre compensările pentru gaze

Se vor acorda compensări și pentru gaze, unde regula este mult mai simplă: facturile vor fi reduse cu 25%.

„La gaze am luat un preț de referință de 255 lei; până la un consum de 1200 mc, toate tipurile de locuințe vor beneficia de un ajutor de 25%. Autoritățile au calculat că peste 2 milioane de familii vor beneficia de reducerea facturilor la gaze, adică acele familii care au un consum de până la 1200 mc pe an.

La fel ca în cazul curentului, facturile vor veni cu discountul deja afișat, iar oamenii nu trebuie să facă nimic pentru a beneficia de el”, a transmis ministrul Energiei, Virgil Popescu.

„În ceea ce privește plafonarea la gaze, vreau să ne uităm la această soluție, dar important pentru mine este să nu distorsionăm foarte mult piața. Discuția despre plafonarea la gaze va fi împreună cu Ministerul Energiei și Comisia Europeană”, a declarat Florin Cîțu, premierul României.

Aceste măsuri urmează să intre în vigoare prin ordonanță de urgență de la 1 noiembrie și vor fi valabile până la data de 31 martie.

Citeste si:
Ministerul Finanțelor ia în calcul o scădere a prețurilor plafonate...
Ministerul Finanțelor ia în...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 Septembrie 2021 - 08 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.