O boală rară întâlnită în România, dar extrem de periculoasă, i-a adus în pragul morții pe doi soți din Arad. Spitalele noastre nu au antidot, așa că medicii au cerut ajutorul peste Prut. Este vorba despre botulism, maladie declanșată de o toxină întâlnită în mâncare, chiar pe anumite produse din comerț.

Boala rară ascunsă în conserve

Cei doi soți au început să se simtă rău la câteva ore după ce s-au ridicat de la masă. Când au ajuns la camera de gardă, abia se mai țineau pe picioare. Cadrele medicale i-au preluat și au descoperit, în urma investigațiilor, că pacienții suferă de o infecție alimentară care poate fi fatală.

Botulismul este o afecțiune infecțioasă care secretă o neurotoxină ce poate să ducă la numeroase probleme de sănătate, inclusiv deces. Afectează și centrii respiratori, paralizează și astfel poate să survină decesul.

Cuplul a luat bacteria care declanșează botulismul din mâncare, cred specialiștii. Adesea, microbul se regăsește în conservele de ciuperci sau fasole verde, dar și în cele cu pește. Metoda greșită de conservare a alimentelor construiește mediul propice pentru dezvoltarea sa.

Riscul de îmbolnăvire apare și atunci când nu gătim corespunzător mâncarea. Astfel s-ar fi îmbolnăvit și soții din Arad, după ce s-ar fi ghiftuit cu o șuncă de casă pe care nu au fiert-o bine. Toxina botulinică nu rezistă la temperaturi înalte, spun specialiștii. Prin urmare, unele alimente trebuie preparate termic la peste 85 de grade Celsius, timp de cel puțin 10 minute.

Citeste si:
Top 5 zodii care mănâncă mult și nu se îngrașă
Top 5 zodii care mănâncă mult...

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Grav este că unitățile medicale de la noi nu sunt pregătite să facă față unei asemenea boli. Medicii din Arad au făcut apel către omologii din Republica Moldova pentru a le trimite antidotul. Reprezentanții Ministerului Sănătății s-au implicat în proces, iar serul a ajuns la bolnavi în mai puțin de 24 de ore. În lipsa sa, aceștia ar fi decedat. Un bărbat din Iași, care s-a îmbolnăvit după ce a mâncat dintr-o conservă de pește, a murit din cauză că, la acel moment, medicii nu au putut face rost în timp de antidot.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.