Boala rară ascunsă în conserve

Cei doi soți au început să se simtă rău la câteva ore după ce s-au ridicat de la masă. Când au ajuns la camera de gardă, abia se mai țineau pe picioare. Cadrele medicale i-au preluat și au descoperit, în urma investigațiilor, că pacienții suferă de o infecție alimentară care poate fi fatală.

Botulismul este o afecțiune infecțioasă care secretă o neurotoxină ce poate să ducă la numeroase probleme de sănătate, inclusiv deces. Afectează și centrii respiratori, paralizează și astfel poate să survină decesul.

Cuplul a luat bacteria care declanșează botulismul din mâncare, cred specialiștii. Adesea, microbul se regăsește în conservele de ciuperci sau fasole verde, dar și în cele cu pește. Metoda greșită de conservare a alimentelor construiește mediul propice pentru dezvoltarea sa.

Riscul de îmbolnăvire apare și atunci când nu gătim corespunzător mâncarea. Astfel s-ar fi îmbolnăvit și soții din Arad, după ce s-ar fi ghiftuit cu o șuncă de casă pe care nu au fiert-o bine. Toxina botulinică nu rezistă la temperaturi înalte, spun specialiștii. Prin urmare, unele alimente trebuie preparate termic la peste 85 de grade Celsius, timp de cel puțin 10 minute.

Grav este că unitățile medicale de la noi nu sunt pregătite să facă față unei asemenea boli. Medicii din Arad au făcut apel către omologii din Republica Moldova pentru a le trimite antidotul. Reprezentanții Ministerului Sănătății s-au implicat în proces, iar serul a ajuns la bolnavi în mai puțin de 24 de ore. În lipsa sa, aceștia ar fi decedat. Un bărbat din Iași, care s-a îmbolnăvit după ce a mâncat dintr-o conservă de pește, a murit din cauză că, la acel moment, medicii nu au putut face rost în timp de antidot.