Fermierii caută muncitori români și găsesc nepalezi

Salariile în agricultură s-au dublat față de anul 2020, dar muncitorii tot nu se înghesuie, prin urmare fermierii au apelat la soluții de peste hotare: la nepalezi.


Calculator salarii

Un tractorist începător primește 2.800 de lei. Cei care operează combinele agricole câștigă peste 3.000 de lei net încă de la început, aproape la fel ca și un inginer fără experiență. În plin sezon, șoferii utilajelor agricole de mare tonaj ajung și la venituri de peste 14.000 de lei.

În această perioadă, este nevoie de muncitori pe multe terenuri. Ziua este plătită cu aproape 100 de lei plus alte beneficii. Așadar, potențialul agriculturii românești există, la fel cum există și o criză a forței de muncă. Lipsesc oamenii specializați, dar și muncitori calificați.

De exemplu, este nevoie de oameni care să culeagă pepeni. Și pentru culesul cartofilor se caută zilieri. Nu sunt de găsit. Motivul? Tinerii de la sate sunt interesați să plece fie la oraș, fie în străinătate. Cei din agricultură sunt gata să ofere salarii de până la 5.000 de euro, de pildă, pentru ingineri, dar și aceștia sunt greu de găsit.


Sunt 57 de licee agricole în România

În toată țara sunt doar 57 de licee agricole, insuficiente pentru forța de muncă de care are nevoie acest domeniu. Acestora li se adaugă și liceele tehnologice, unde pot fi obținute unele calificări, ce pot fi găsite cu ușurință pe platforma digitală meserii.ro.

Prin acest program, părinții și elevii pot vedea ce școli profesionale sunt în zona în care locuiesc, pentru ce calificări pot opta, dar și numărul de firme la care s-ar putea angaja mai târziu. Astfel, și companiile pot afla în ce regiuni îi pot găsi pe viitorii absolvenți. Să luăm cazul meseriei de mecanic agricol. Vedem că sunt 77 de instituții unde se poate obține calificarea și peste 12.000 de firme care angajează în acest domeniu.