Ministrul Sănătății vine cu un avertisment despre valul al patrulea al pandemiei

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a spus că valul patru al pandemiei de Covid-19 care se așteaptă în această toamnă, va fi al persoanelor care nu s-au vaccinat. Ministrul a atenționat că sub 1% din cei vaccinați s-au infectat.

„Cred că sub un procent dintre persoanele vaccinate s-au îmbolnăvit, cel puţin din datele pe care le-a transmis CNCAV. Ce ştim este că, de exemplu, din pacienţii infectaţi cu tulpina Delta avem trei decese confirmate la ultima raportare a INSP şi niciunul dintre aceştia nu era vaccinat. Acest val patru va fi, de fapt, un val al nevaccinaţilor, aceştia vor fi principalii afectaţi“.

Ministrul a mai adăugat că se pregătesc de valul al patrulea încă de la finalul valului trei. De asemenea, Mihăilă a mai adăugat că atunci când a modificat ordinul pentru redeschiderea spitalelor, a solicitat spitalelor şi direcţiilor de sănătate publică să ataşeze un plan de revenire a numărului de paturi destinate pacienţilor COVID la un număr mai mare, dacă se observă o recrudescenţă a cazurilor.

„Aici vorbim de situaţia nefericită în care avem mulţi pacienţi spitalizaţi. Ce trebuie să fim conştienţi este că şi în aceste ţări în care, într-adevăr, numărul de cazuri a crescut, nu a crescut semnificativ sau nu atât de mult ca în valurile anterioare numărul spitalizărilor şi numărul deceselor.”, a adăugat Ioana Mihăilă.