Anul trecul, la nivel național s-au înregistrat ​22.836 accidente de circulaţie rutieră cauzatoare de vătămări corporale, în urma cărora 29.571 de persoane au fost rănite, iar 5,6% dintre acestea au decedat.
18.460 din totalul persoanelor accidentate, respectiv 62,4%, aveau peste 30 ani.
Faţă de anul 2019, numărul accidentelor de circulaţie rutieră cauzatoare de vătămări corporale a scăzut cu 26,7%, cel al persoanelor rănite cu 29,6%, iar cel al persoanelor accidentate mortal cu 11,7%. Scăderea a avut loc în contextul în care au existat perioade de carantină și restricții severe de circulație.

Doar 7% din accidentele care au avut loc anul trecut în România s-au produs pe întuneric, cele mai multe având loc la lumina zilei (peste 70%), iar restul pe înserat.

Cele mai multe accidente au avut loc vinerea, iar intervalul orar „negru” a fost 17:00 -19:00. Într-un sfert dintre accidente (25%) a fost implicat doar un vehicul (care se lovește de un pom sau cap de pod ș.a.). Aproape un sfert au fost accidente între o mașină și un pieton, iar 15% accidente între o mașină în mers și alte mașini parcate.

După momentul producerii, ponderi mai mari ale numărului de accidente s-au înregistrat în august (11,5% din total), septembrie (11%) şi iulie (10,8%).

Cele mai multe accidente rutiere s-au înregistrat în București și în județele Iași și Prahova.

Ponderea accidentelor de circulaţie rutieră cauzatoare de vătămări corporale produse în localităţi (exclusiv autostrăzi) a fost de 82,1% din total, iar ponderea persoanelor accidentate mortal sau rănite a fost de 78,0% din total persoane accidentate.

Aproximativ 40% din totalul șoferilor implicați în accidente consumaseră alcool.

În 2020, anul pandemiei, numărul accidentelor rutiere mortale din UE a scăzut cu 4.000, rata de mortalitate ajungând la cel mai redus nivel. Media în Uniunea Europeană a fost de 42 de decese la un milion de locuitori. Cele mai sigure drumuri rămân în Suedia (18 /1 milion), în timp ce România (85 /1 milion) a înregistrat cea mai ridicată rată a mortalității, potrivit INS.