Descoperirea a fost făcută cu prilejul unor săpături demarate încă din anul 2017, la cererea administraţiei locale ce dorea să realizeze în zonă o investiţie şi avea nevoie de o descărcare arheologică. Iniţial au fost identificate doar anumite structuri arheologice, pentru ca în 2020, la reluarea săpăturilor de către cercetătorul ştiinţific Dan Băcueţ-Crişan şi arheologul Timea Keresztes, să fie identificate, mai întâi, urmele unei biserici pomenită în anumite surse documentare şi de către săteni, dar care nu fusese încă descoperită.


"Cele mai spectaculoase rezultate au reieşit datorită identificării unui cimitir de înhumaţie şi a unei construcţii, care deşi a fost identificată în 2017, nu ştiam la vremea respectivă despre ce e vorba, dar în 2020 ne-am lămurit că de fapt suntem în zona unei foste biserici medievale, înconjurată de un cimitir, însă, din păcate, această biserică a fost spoliată în totalitate, adică tot ce a însemnat piatră de construcţie a fost luată de către diverse generaţii de persoane, o parte din piatra respectivă fiind folosită la construirea actualei biserici reformate din Pericei", a declarat pentru mass media, luni, Dan Băcueţ, arheolog la Muzeul Judeţean din Zalău.


Potrivit acestuia, din sursele documentare se ştie că la Pericei a existat o ramură a familiei Bathory, care avea o curie şi mai multe case care făceau parte din acea curie şi că această familie ar fi avut, în zonă, şi o capelă, în care o parte din membri ei ar fi fost înmormântaţi. Cea mai spectaculoasă descoperire nu este însă cea a locului unde a existat biserica, ci resturile funerare ale unui cavaler de rang înalt, descoperite în apropiere, în acest an.


„Anul acesta am făcut o casetă, în care a rezultat un context arheologic absolut spectaculos, adică o reînhumare a unui personaj de rang înalt care a aparţinut acestei comunităţi, a unui nobil. De ce spun reînhumare? Pentru că el nu se află în poziţia unde a fost înmormântat original. Ce înseamnă această reînhumare? Vorbim despre o groapă care conţine un schelet uman.

Este clar că este un personaj de sex masculin, datorită inventarului, adică deasupra lui a fost pus fostul lui sicriu, din cositor sau din plumb, care în urma trecerii vremii este aplatizat şi care este o descoperire la ora aceasta unică în zona Sălajului şi, din câte ştiu eu, unică în spaţiul nord-vestic al României. Cel puţin pentru Sălaj este o descoperire unică. Surpriza a fost ca inventarul găsit să fie unul absolut spectaculos, adică elemente de armură, părţi din coif, sabie, buzduganul care este încă o dată un simbol care arată că respectivul a fost un membru al elitei locale, un personaj important, pintenii.

După desfacerea sicriului, vom vedea ce mai rezultă. Cert este că, la o primă vedere, după tipurile de pinteni, sabie, după acel buzdugan, este o piesă de secol XVI, cu analogii în multe zone europene. Cine este acest personaj? Rămâne ca după ce vom scoate piesele atunci să putem trage o concluzie", subliniază Dan Băcueţ. AGERPRES.