Educaţia sexuală, un subiect tabu în majoritatea familiilor din România, lipsește cu desăvârșire din programa școlară, iar consilierii care ar putea să intervină în aceste cazuri sunt din ce în ce mai puțini.

Puținii părinți care reușesc să abordeze acest subiect sunt în mare parte refuzați pentru că adolescenții se simt rușinați și nu pot fi sinceri. Temele de acest gen sunt abordate mult prea puțin în cadrul orelor de biologie, educaţie socială sau de consilierii şcolari. În aceste condiţii tinerii caută informaţii pe internet sau trag cu urechea la poveştile prietenilor.

Georgia şi Vlad mărturisesc prin ce trece un adolescent care nu are acces la educație sexuală.

„Mi-a fost ruşine să vorbesc cu părinţii, am preferat să caut singur pe internet. Mai stăteam cu băieţii pe afară, una alta şi uşor, uşor aflam chestii. Este greu dacă nu ai acces la informaţie”, a spus Vlad Neculai Roibu.

Georgia Gradu, preşedinte al Consiliului Judeţean al Elevilor, susţine că şcoala nu vine în sprijinul elevilor, când vine vorba de educaţie sexuală: „Este practic inexistentă şi la noi este foarte mare nevoie de ea. În relaţia cu părinţii mi-a fost foarte greu, nu-ţi vine uşor să vorbeşti despre asta. Este vorba de intimitate. Mometan, internetul este o variantă”.

Anca Hardulea, director al Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Iaşi, afirmă că educația sexuală este o problemă în sistemul de învățământ românesc, făcând referire la puținele ore acordate acestui subiect.

„Sunt mai multe discipline care sunt tangenţiale sau abordează tangenţial această problematică. În acest moment, acoperirea cu profesori consilieri şcolari este parţială. Există şi situaţii în care unităţi de învăţământ cu peste 1.000 de copii beneficiază de un singur consilier”, a specificat Hardulea.