Social 23 Mai 2020 13:30

Un bărbat din Iași, care ar fi suferit de coronavirus, a murit din cauza spaimei provocate de izoleta venită să-l ducă la spital.

La Iași, autoritățile au identificat un nou focar al bolii, în localitatea Moțca, unde trăiește o comunitate semnificativă de rromi. Ancheta epidemiologică a început după ce o persoană din comunitate, suspectă de boală, a murit în urmă cu câteva zile.

”Eu, din câte ştiu, la Moţca a fost un deces al unui cetăţean suspect de COVID, dar care avea multe comorbidităţi. Impactul emoţional când a venit DSP-ul şi când a văzut izoleta, din câte am înţeles eu, i-ar fi produs un infarct”, afirmă Elena Motaș, consilier pe problema rromă la Prefectura Iași. Mai mulți posibili contacți ai decedatului au fost testați, iar rezultatele a cinci dintre ei sunt pozitive.

Unii dintre aceștia ar fi refuzat să fie internați și ar fi avut un comportament ostil: ”Având în vedere atitudinea ostilă a celor confirmaţi pozitiv cu COVID-19, a fost necesară intervenţia forţelor de ordine. Ancheta epidemiologică este în curs de desfăşurare, iar măsurile şi concluziile finale vor fi anunţate după încheierea acesteia”, se arată în comunicatul transmis de DSP Iași.

Pe de altă parte, reprezentanții comunității susțin că nu a fost nevoie de jandarmi, pentru că localnicii din Moțca sunt conștienți de pericol și încearcă să respecte regulile impuse de autorități: ”Am înţeles că o singură persoană a acceptat internarea. Ceilalţi patru, am înţeles că sunt asimptomatici şi stau izolaţi la domiciliu. Nu ştiu de unde există informaţia că s-ar fi cerut suportul forţelor de ordine. Ştiu doar că DSP s-a deplasat în comunitate împreună cu liderul romilor de la Moţca şi a constatat că oamenii au o stare relativ bună, nu au simptome. Dacă ei au refuzat internarea, este dreptul lor să o facă. Mai cu seamă că, în discuţia pe care am avut-o cu resursele din comunitate, mi-au spus că ambulanţierii care au venit i-au sfătuit să nu se interneze în spital pentru că, atât timp cât situaţia lor nu este una gravă, e mai bine să stea acasă, pentru că în spitale ştii cum intri, dar nu ştii cum ieşi”, mai afirmă Elena Motaș, conform ziaruldeiasi.ro.

Citeste si:
Taximetriștii din Iași vor să scumpească tariful. Care este motivul...
Taximetriștii din Iași vor să...

Despre autor:


Ultima actualizare: 23 Mai 2020 - 01 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.