Social 23 Mai 2020 10:16

Un nou ordin de ministru a fost publicat în Monitorul Oficial, pentru a reglementa desfășurarea slujbelor religioase și folosirea linguriței de împărtășanie.

Un ordin realizat de către Ministerul Sănătății și de Ministerul Afacerilor Interne prezintă regulile de desfășurare a slujbelor religioase pe durata stării de alertă.

În ordin se arată că accesul credincioșilor se va face limitat, astfel încât fiecare persoană să stea la cel puțin 2 metri distanță de cei din jur. Persoanele care prezintă simptome de infecții respiratorii nu vor putea lua parte la slujbe.

Lăcașurile de cult vor fi nevoite să ofere dezinfectant la intrare, dar să plaseze și în locuri vizibile anunțuri cu privire la regulile de distanțare fizică și de acces.

Activitățile religioase din interior vor putea fi desfășurate cu cel mult 16 participanți. De asemenea, este obligatoriu ca măștile de protecție să fie purtate în interior.

În ceea ce privește măsurile sanitare specifice, ordinul de ministru prevede că în cadrul ritualurilor religioase în care se vor folosi obiecte de cult care intră în contact cu credincioșii, acestea se vor dezinfecta după fiecare utilizare. Astfel, lingurița de împărtășanie nu va mai fi folosită pentru mai mulți credincioși consecutiv.

IPS Teodosie a împărtășit copii cu aceeași linguriță

La nici o zi de la anunțul Bisericii că nu va acorda împărtășanie în grup până la 1 iunie, Arhiepiscopul Tomisului a fost surprins împărtășind mai mulți copiii cu aceeași linguriță. Mai mult, acesta nu purta mască și nici nu respecta regulile distanțării sociale.

Inițial, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului a spus că nu dorește să comenteze subiectul. A revenit câteva ore mai târziu cu o declarație în care susține ca ÎPS Teodosie nu a încălcat nicio lege sau canon bisericesc.

Câteva zile mai târziu, Arhiepiscopia anunță că plângerea penală formulată de către ”Asociația Libertatea de Conștiință”, care îi viza pe IPS Teodosie, dar și pe alți doi preoți, cu toții fiind acuzați de zădărniciea combaterii bolilor, a fost clasată.

Citeste si:
Anamaria Prodan i-a dat replica părintelui Calistrat: „Rușine...
Anamaria Prodan i-a dat...

”În urma cercetărilor, Parchetul a constatat că în evidența DSP Constanța nu au fost identificate cazuri de infectare cu noul coronavirus care „să fi fost legate de oficierea slujbelor religioase” și nici nu au existat suspiciuni de infectare în rândul preoților din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului”, se arată în mesajul comunicat.

De asemenea, se arată că infracțiunea semnalată nu a fost comisă de reprezentanții Bisericii, deoarece ”aceștia nu au încălcat măsuri stabilite expres prin lege.”


Despre autor:


Ultima actualizare: 23 Mai 2020 - 10 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.