Social 1 Martie 2020 14:56
Impactul foametei s-a redus in ultimii 20 de ani, de la 8,3%, la sub 5% din populatia tarii, dar ar mai fi nevoie de inca trei decenii pentru eradicarea fenomenului in Romania, daca se mentine viteza actuala de reducere a foametei, potrivit unei analize realizata de organizatia neguvernamentala INACO - Initiativa pentru Competitivitate.

"Cu o suprafata agricola de 13 milioane de hectare ale Romaniei, suntem in primul grup de 17 natiuni cu rate reduse ale foametei (<5%), dintr-un total de 117 tari analizate in raportul "Global Hunger Index", publicat de Concern Worldwide si Welthungerhilfe, care nu ia in calcul va spuneam cele mai dezvoltate state ale lumii. In ultimii 20 de ani, impactul foametei s-a redus in Romania de la 8,3%, la sub 5% din populatia tarii. Asadar, am facut pasi importanti, dar lenti si continuam sa fim la distanta semnificativa de atingerea obiectivului de dezvoltare durabila Foamete - "Zero" al Agendei 2030", releva INACO.

Potrivit sursei citate, foametea continua sa fie o realitate, in formele sale cronice, acute, subnutrite sau ca deficiente calorice, pentru aproape 5% din populatia Romaniei, care duce la riscuri majore de imbolnaviri, dezvoltari deficitare fizice si cognitive, chiar moarte, mai ales la copiii sub 5 ani.

"Daca mentinem viteza actuala de reducere a foametei in Romania, mai avem nevoie de trei decenii pentru eradicarea fenomenului si ratam obiectivul "Foamete - zero" pana in anul 2030", se arata in document.

Un important obiectiv pentru securitatea alimentara europeana ramane respectarea principiilor pentru investitii responsabile in agricultura, sustin reprezentantii INACO.

Romania dispune de o suprafata agricola de circa 13 milioane de hectare, a sasea din Uniunea Europeana si e una dintre tarile cu cel mai ridicat potential in sectorul agricol. Din suprafata agricola utilizata a Romaniei, 60% o reprezinta terenul arabil, din care circa doua treimi sunt folosite pentru culturi de cereale. Astfel, tara noastra este unul dintre cei mai mari zece exportatori de cereale din lume.

Conform Raportului Mondial asupra Dezvoltarii Umane pentru anul 2019, Romania s-a clasat pe locul 52 in lume din 189 de tari analizate, avand un indice egal cu cel al unor tari cu potential mult mai modest agricol decat noi.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

"Societatea romaneasca are nevoie de abordari noi ale cresterii economice calitative, bazate pe dezvoltarea dimensiunii umane, sociale si a mediului inconjurator pentru o natiune competitiva. Dezvoltarea trebuie sa conduca la imbunatatirea calitatii vietii oamenilor si la extinderea abilitatilor lor de a-si modela propriul viitor, pornind de la asigurarea nevoilor elementare de hrana si de sanatate care sa faca posibila atingerea potentialului capitalului uman romanesc", arata INACO.

Foametea este un fenomen extrem de alarmant in tari precum Republica Central Africana, alarmant in Yemen, Ciad, Madagascar sau Zambia, unul serios in India, Pakistan si jumatate din continentul african, dar absent ca fenomen economico-social in Canada, SUA, Australia si cea mai mare parte a Uniunii Europene (exceptie fac Romania, Bulgaria, Slovacia sau Croatia), Potrivit Agerpres.ro

Citeste si:
Rămânem tot mai puțini: Cu cât ar putea să scadă populația României...
Rămânem tot mai puțini: Cu...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.