"Vom lucra pentru adoptarea inteligentei artificiale in conditii de siguranta in toate aspectele vietii cotidiene si economice, vom sprijini cercetarea fundamentala pentru a dezvolta o inteligenta artificiala autentica si vom realiza aceste obiective fundamentale in viitorul apropiat, punand in centrul preocuparii noastre valorile si drepturile omului. Suntem in proces de elaborare a primei strategii nationale in domeniul Inteligentei Artificiale, care va fi postata pentru dezbatere publica pana la finele anului 2019. In calitate de stat care detine Presedintia Consiliului Uniunii Europene, Romania a sprijinit negocierile cu succes in cadrul Programului Europa Digitala, program ce detine o componenta de finantare dedicata adoptarii Inteligentei Artificiale (inclusiv dezvoltarii cunostintelor digitale asociate acesteia). Nu in ultimul rand, lucram cu Comisia Europeana si cu puternicul sector IT din Romania sa potentam retelele de inovare digitala europeana cu initiative asociate Inteligentei Artificiale", a spus oficialul roman, potrivit Agerpres.

Ministrul a mentionat ca Romania este ferm angajata pe drumul de tranzitie etapizata, eficace si sustenabila catre o societate sustinuta de Inteligenta Artificiala.


Romania adera la Recomandarile OCDE privind Inteligenta Artificiala

"Romania va adera la Recomandarile OCDE privind Inteligenta Artificiala, alaturi de cele 36 de tari membre ale Organizatiei, doua state candidate si trei aspirante la statutul de membru OCDE din America Latina, in prezenta secretarului general al OCDE, José Ángel Gurria, si a prim-ministrului Slovaciei, Peter Pellegrini - tara care detine presedintia Ministerialei OCDE. Recomandarile OCDE privind Inteligenta Artificiala reprezinta primul instrument de cooperare interguvernamentala in domeniu, iar Romania este singura tara europeana non-membra a OCDE care adera la aceste recomandari", a spus Petrescu.

Alexandru Petrescu participa, miercuri, la Paris, la reuniunea Consiliului Ministerial 2019 al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), eveniment cu tema principala tranzitia digitala.

Summitul digital al OECD, in care sunt prezentate principalele constatari si mesaje politice din ultimii doi ani de activitate ai organizatiei in acest domeniu, reuneste factorii de decizie la nivel inalt responsabili cu politicile legate de economia digitala si partile interesate, facilitand schimbul de opinii si de experienta in jurul celor sapte piloni ai cadrului strategic integrat Going Digital al OCDE: inovarea, asigurarea locurilor de munca, promovarea prosperitatii sociale, consolidarea increderii si favorizarea deschiderii pietei.