"Transmit acest premiu domnului Iulius Filip si tuturor dizidentilor din cadrul Asociatiei fostilor detinuti politici din Romania, o data cu asigurarile mele ca astazi Ministerul Public este o institutie care activeaza la cele mai inalte standarde profesionale. Folosesc acest prilej pentru a exprima inca o data regretul pentru dramele si suferintele traite de luptatorii anticomunisti, prin al caror curaj si sacrificiu a fost scrisa cea mai demna pagina din istoria contemporana a Romaniei", transmite procurorul general, printr-un comunicat de presa, potrivit Hotnws.ro.

Augustin Lazar multumeste Grupului pentru Dialog Social pentru acordarea premiului GDS pe anul 2018, se declara onorat si spune ca este "o recunoastere a eforturilor si rezultatelor Parchetului General in lupta anticoruptie, in apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului si in consolidarea statului de drept".

Augustin Lazar a fost acuzat in presa ca a refuzat eliberarea conditionata a disidentului anticomunist Iulius Filip pe vremea cand era membru in Comisia de propuneri pentru liberare din cadrul Penitenciarului Aiud.

Ulterior, Augustin Lazar a sustinut ca nu stia daca dosarele luate in discutie in Comisia de la Penitenciarul Aiud erau ale unor detinuti politici, insa si-a cerut "scuze institutionale" pentru practicile discutabile de dinainte de 1989.