Cvasitotalitatea deceselor a fost provocata de afectiuni cardiovasculare, iar restul de cancere si diabet de tipul 2, adesea asociate cu obezitatea si stilul de viata (sedentarismul, alimentatia dezechilibrata), potrivit studiului publicat in The Lancet.

In luna ianuarie, acelasi jurnal medical a publicat un prim studiu realizat de aceiasi oameni de stiinta. Acesta recomanda reducerea la jumatate a consumului mondial de carne rosie si de zahar si dublarea aportului de fructe, legume si nuci pentru o dieta sanatoasa si protejarea mediului inconjurator.


Studiul a inclus date din 195 de tari

Potrivit concluziilor, principalele deficiente in alimentatia la nivel mondial vizeaza nucile si semintele, laptele si cerealele integrale. Pe de alta parte, bauturile indulcite cu zahar, carnea procesata si sarea sunt consumate in cantitati prea mari, scrie Agerpres.

''Acest studiu demonstreaza ceea ce multi dintre noi am banuit ani in sir: nutritia deficitara este responsabila pentru un numar mai mare de decese decat orice alt factor de risc din lume'', a afirmat unul dintre autorii cercetarii, Christopher Murray.

Murray este directorul Institutului de Metrologie si Evaluare a Sanatatii (IHME, Universitatea din Washington), organizatie finantata de Fundatia Bill si Melinda Gates.

Studiul evidentiaza disparitati majore intre state. Tarile cu cele mai mari rate de deces asociat alimentatiei necorespunzatoare sunt Uzbekistanul si Afganistanul. In schimb, statele in care acest procent este cel mai redus sunt Israel, Franta, Spania si Japonia.

Studiul intitulat ''The Global Burden of Disease'' a monitorizat in perioada 1990 - 2017 tendintele de consum a 15 factori alimentari.

Defalcand decesele asociate regimului alimentar, studiul a constatat ca dintre cele 11 milioane de decese din 2017, aproape 10 milioane au fost provocate de boli cardiovasculare, in jur de 913.000 de cancere si aproape 339.000 de diabetul de tip 2, noteaza Reuters.

Autorii recunosc totusi ca studiul lor are unele limitari. Printre acestea, faptul ca asocierea intre alimentatie si deces nu poate fi stabilita cu aceeasi certitudine ca in cazul altor factori de risc, cum ar fi spre exemplu consumul de tutun.