Peste o mie de manifestanti se aflau sambata in jurul orei 11:00 pe strazile capitalei Frantei, pentru al cincilea weekend consecutiv de proteste, si aproximativ 60 de persoane au fost arestate, a anuntat prefectura politiei din Paris, relateaza AFP.

Update 16:07 - Numarul deceselor inregistrate pe parcursul protestelor ''vestelor galbene'', declansate la mijlocul lunii noiembrie, a crescut la sapte, au confirmat sambata pentru EFE surse oficiale. Soferul unui autoturism si-a pierdut viata vineri seara la Erquelinnes, localitate franceza situata la frontiera cu Belgia, dupa ce s-a izbit de un camion care fusese blocat de o baricada ridicata de protestatari din miscarea ''vestelor galbene'' de partea franceza a frontierei. Accidentul s-a produs la ora locala 18:00 (17:00 GMT), iar ancheta este efectuata de justitia belgiana.

"Ultima data, am fost aici pentru taxe, de data aceasta, este mai mult pentru institutii: vrem mai multa democratie directa", a declarat Jeremy, in varsta de 28 de ani, sosit de la Rennes (vest), pentru "a se face auzit".

In ciuda frigului, grupuri de protestatari au inceput sa soseasca la scurt timp dupa ora 08:00.

Cu putin timp inainte de ora 09:30, aproximativ 30 de persoane au fost arestate in regiunea pariziana, un numar mult mai mic fata de cele 300 de arestari inregistrate la aceeasi ora sambata trecuta, in cadrul controalelor preventive.

O mobilizare mai slaba la Paris

Este o "mobilizare mai slaba" si, prin urmare, "o mobilizare a huliganilor mai slaba", a declarat purtatoarea de cuvant a politiei, Johanna Primevert, pentru BFMTV, adaugand ca "politia ramane mobilizata", scrie Agerpres.

In total, circa 60 de persoane au fost arestate, mult mai putin fata de cele 500 de arestari inregistrate la aceeasi ora sambata trecuta, conform politiei.

Aproximativ 200 de protestatari, impartiti in grupuri mici, au ajuns pe Bulevardul Champs-Elysees la cateva minute dupa redeschiderea partiala a arterei de circulatie de catre politie. Manifestantii au marsaluit intr-o atmosfera de calm, potrivit unui jurnalist AFP.

Citeste si:
Ramona Olaru, moment de panică în Paris. Ce i s-a întâmplat...
Ramona Olaru, moment de...

Ministerul de Interne francez a anuntat ca aproximativ 69.000 de ofiteri de politie au fost desfasurati sambata in Franta, cu o prezenta mai mare in orasele Toulouse, Bordeaux si Saint-Etienne, relateaza Reuters.

In jurul Arcului de Triumf, vandalizat pe 1 decembrie, vehicule blindate ale jandarmeriei au fost pozitionate in zori, in timp ce un tun de apa a fost adus pe Champs-Elysees, bulevard devenit centrul manifestatiilor din ultimele saptamani. Circa 8.000 de membri ai fortelor de ordine au fost desfasurati in capitala, sustinuti de 14 vehicule blindate ale jandarmeriei.

Insa, un semn al reducerii situatiei tensionate, Turnul Eiffel, marile muzee, inchise sambata trecuta, raman acum deschise, la fel si marile magazine.

Manifestatiile au reunit 136.000 de oameni in ultimele doua weekend-uri in Franta. Dar, mai presus de toate, ele au fost marcate de scene de violenta, mai ales la Paris, imagini care au facut inconjurul lumii.

Citeste si:
Fosta sefa DNA, un simbol in Franta: O vrem pe Kovesi procuror...
Fosta sefa DNA, un simbol in...

La protestele de saptamana trecuta, peste 1.700 de persoane au fost arestate in intreaga tara, iar conform mass-media locale peste 200 de persoane au fost ranite. La Paris, Bordeaux si Toulouse au avut loc ciocniri intre protestatari si politie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.