Atat factorii genetici cat si cei de mediu, inclusiv dieta si stilul de viata, joaca un rol important in declansarea accidentului vascular cerebral.

O echipa internationala de oameni de stiinta de la universitatea britanica a conceput un scor de risc genetic bazat pe studiul a 90 de mutatii genetice asociate accidentului vascular cerebral de la 306.473 de barbati si femei inclusi in baza de date Biobank ce cuprinde informatii biologice de la jumatate de milion de adulti din Marea Britanie.

Participantii, cu varste intre 40 si 73 de ani, nu aveau antecedente de accident vascular cerebral sau atac de cord.

Adoptarea unui stil de viata sanatos a fost descrisa de cercetatori prin respectarea de catre subiecti a patru cerinte: sa nu fie fumatori, sa aiba o alimentatie bogata in fructe, legume si peste, sa nu fie supraponderali ori obezi si sa faca miscare in mod regulat.

Datele privind internarea sau decesul au fost apoi utilizate pentru identificarea evenimentelor asociate accidentului vascular cerebral, pe o perioada medie de monitorizare de sapte ani, scrie Agerpres.

Oamenii de stiinta au descoperit ca un stil de viata nefavorabil era asociat cu un risc cu 66% mai mare de a suferi un accident vascular cerebral in comparatie cu un stil de viata favorabil. Acest risc crescut a fost observat la orice categorie, indiferent de riscul genetic.

In acelasi timp, s-a observat ca un risc genetic crescut, alaturi de un stil de viata nefavorabil a fost asociat cu o crestere de cel putin doua ori a posibilitatii de a suferi un accident vascular cerebral in comparatie cu asocierea dintre un risc genetic redus si un stil de viata favorabil.

Aceste concluzii subliniaza beneficiile pentru intreaga populatie a adoptarii unui stil de viata sanatos, independent de riscul genetic, au notat cercetatorii.

''Acest lucru subliniaza cat de important este pentru fiecare dintre noi un stil de viata sanatos, chiar si pentru cei care nu au o predispozitie genetica evidenta'', a declarat profesor Hugh Markus de la Cambridge.
Dintre factorii asociati stilului de viata, cel mai semnificativ impact a fost observat in cazul fumatului si al supraponderalitatii sau obezitatii.

Studiul, publicat in jurnalul stiintific BMJ, are insa doar caracter observational, asadar nu poate fi trasa o concluzie ferma cu privire la cauza si efect, potrivit Cambridge.