"Ca o apreciere generala, ceea ce s-a petrecut aseara este grav si cred ca nimeni nu poate acuza Jandarmeria ca a aplicat legea. Celor care fac astfel de acuzatii le cer sa explice jandarmilor care au fost raniti, nu putini, si care s-au aflat sau se afla pe patul de spital. Actiunea de aseara nu a fost o disputa intre jandarmi si cetatenii pasnici care au dorit sa protesteze", a afirmat Dan.
64 de echipe de politisti si procurori lucreaza la identificarea autorilor violentelor Carmen Dan sustine ca 64 de echipe formate din politisti si procurori lucreaza la identificarea persoanelor implicate in violentele de vineri seara din Piata Victoriei, scrie Agerpres.

Dan a declarat, intr-o conferinta de presa, ca "violentelor din ultimele zile li se va raspunde pe masura".

"Urmare a violentelor de aseara, Politia Romana, impreuna cu procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti si ai Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 1 lucreaza pentru identificarea tuturor persoanelor implicate in faptele de ultraj, tulburarea ordinii publice, nerespectarea regimului armelor si munitiilor si distrugere. Sunt constituite 64 de echipe operative care, in baza imaginilor si fotografiilor avute la dispozitie, vor identifica aceste persoane responsabile. Aceasta activitate este, insa, una complexa si se deruleaza cu sprijinul Institutului National de Criminalistica, fiind vorba de multe ore de imagini care trebuie vizualizate in procesul de identificare a autorilor violentelor", a afirmat ministrul de Interne.
Dan sustine ca nu a intervenit in niciun mod in coordonarea actiunilor Jandarmeriei Dan a declarat, la sediul MAI, ca si-a intrerupt concediul de odihna pentru a se afla in minister, fara a fi implicata insa in deciziile operative ale structurilor MAI.
"Da. Am intrerupt ieri concediul si am facut asta pentru eu stiu ce inseamna responsabilitatea acestei functii publice, insa asta nu inseamna ca am intervenit in vreun fel in coordonarea operativa a structurilor care au actionat aseara", a afirmat Carmen Dan.
Ministrul de Interne a lansat public un apel la functionarii din subordinea MAI sa denunte daca au primit ordin de la ea pentru a interveni in Piata Victoriei.

"Invit public sa iasa orice angajat al MAI, de la orice nivel, care a primit un ordin direct de interventie operativa din partea ministrului Carmen Dan", a transmis ministrul.
Dan, despre reactia lui Iohannis: A fost prematura Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, considera ca reactia presedintelui Klaus Iohannis pe tema interventiei jandarmilor la protestele de vineri seara din Piata Victoriei a fost una "prematura".

Dan a declarat, la sediul MAI, ca Parchetul Militar are competente de a se pronunta asupra actiunilor Jandarmeriei, nu seful statului.

"Apreciez ca reactia de aseara a domnului presedinte de a caracteriza ca brutala actiunea Jandarmeriei a fost prematura. Despre legalitatea actiunilor Jandarmeriei nu domnul presedinte trebuie sa se pronunte, ci Parchetul Militar", a afirmat Carmen Dan.
Ministrul de Interne si-a exprimat speranta ca aprecierea presedintelui "nu va influenta impartialitatea care trebuie sa caracterizeze un act de justitie".

"Daca aceste violente ar fi avut loc in fata oricarei alte institutii a statului, indiferent cum s-ar numi, spre exemplu Palatul Cotroceni, oare tot asa ar fi fost apreciata actiunea jandarmilor, pentru ca interventia lor ar fi fost aceeasi, de a restabili ordinea publica", s-a intrebat retoric Carmen Dan. Dan: Jandarmii nu vor raspunde oamenilor politici "Departe de mine intentia de amesteca planul politic cu cel operational. Insa, in calitate de ministru al Afacerilor Interne, sunt cateva aprecieri pe care doresc sa le fac si fac asta pentru ca in ultimele ore au avut loc foarte multe acuze ale oamenilor politici si nu numai la adresa Jandarmeriei si fata de actiunea Jandarmeriei. Jandarmii nu vor raspunde oamenilor politici. Jandarmii reprezinta o structura care respecta legea si ierarhia militara, insa, in fata acestor acuze, eu am aceasta obligatie de a face aceste precizari", a afirmat Carmen Dan.

Ea a spus ca aspectele care tin de siguranta nationala vor face obiectul unei informari catre CSAT daca i se va solicita.

"Alte aspecte pe care nu le voi putea comunica acum vor face obiectul unei informari pe care o voi prezenta in cadrul CSAT daca imi va fi solicitat, apreciind ca sunt aspecte care tin de siguranta nationala si de atributiile, competentele si modul de colaborare dintre institutiile din sfera securitatii nationale", a mai mentionat ministrul Afacerilor Interne.