Exista multe astfel de greseli pe care le facem atunci cand mergem in vacanta si care ajung sa ne coste bani buni, pe care i-am fi putut folosi pentru a ne bucura mai din plin de locurile pe care le vizitam. Iata care sunt cele mai frecvente astfel de greseli si ce poti face pentru a le evita si a economisi banii:

Schimbi banii in aeroport

Iti faci bagajul din timp, iti planifici calatoria, traseul si locurile pe care le vei vizita, iar cu o seara inainte de plecare iti dai seama ca ai uitat sa schimbi bani. Nu-i nimic, poti schimba banii in aeroport, te gandesti. Insa trebuie sa stii ca aeroporturile au unele dintre cele mai nefavorabile cursuri valutare. Potrivit The Independent, poti pierde pana la 350 de euro pentru fiecare 1.000 de euro schimbati. Iar daca nu esti la curent cu evolutia monedei pe care vrei sa o cumperi si cu valoarea ei actuala, risti sa pierzi o suma considerabila. Pentru a-ti face o idee inainte de a schimba bani, poti folosi acest convertor valutar online, care iti arata suma pe care ar trebui, in mod normal, sa o primesti la schimb, la un curs valutar rezonabil.

Nu iti anunti banca inainte de a calatori

O greseala pe care o fac aproape toti cei care calatoresc in strainatate este ca uita sa dea un telefon la banca pentru a anunta ca se vor afla intr-o alta tara, intr-o anumita perioada. Din dorinta de a-si proteja cat mai bine clientii de fraude, bancile observa instantaneu cand un card este folosit in strainatate si, din motive de securitate, pot bloca respectivul cont. Detectorul de fraude se poate activa atat in cazul in care faci mai multe tranzactii pe sume mici, cat si la o tranzactie mare, de exemplu daca retragi din cont mai multi bani. Si, cu siguranta, ultimul lucru pe care ti-l doresti in vacanta este sa ramai cu contul bancar blocat si cu buzunarele goale. De aceea, asigura-te inainte de a calatori ca ai anuntat banca si ca nu exista riscul de a te trezi peste noapte fara acces la bani.

Nu te interesezi de moneda in care poti plati

Exista tari in care comerciantii accepta si plata in euro sau dolari, nu numai in moneda locala. De exemplu, atunci cand faci o rezervare online, iar pretul afisat este in euro, este posibil ca unitatea respectiva sa accepte aceasta moneda. In cazul in care vei dori sa platesti in moneda locala, ti se va face conversia, insa nu ti se va oferi intotdeauna un curs preferential, ba dimpotriva, exista riscul sa ajungi sa platesti cu mult peste asteptari. Daca te informezi inainte de a pleca in vacanta, vei sti de la bun inceput daca este nevoie sa schimbi toti banii sau daca trebuie sa pastrezi o parte din ei intr-o moneda precum euro sau dolari.

Nu cumperi bilete online

Daca planul tau de calatorie include vizitarea unor obiective turistice, intereseaza-te daca exista posibilitatea de a cumpara biletele online. Exista cazuri in care biletele cumparate de pe site-ul oficial sa fie mai ieftine decat cele pe care le gasesti la fata locului. In plus, poti gasi oferte speciale sau pachete turistice, care sa fie mai ieftine decat daca ai fi cumparat separat toate biletele.

Nu iti planifici din timp drumul de la aeroport la hotel

In orice tara ai calatori, o calatorie cu taxiul poate ajunge sa fie destul de costisitoare, mai ales daca soferii sunt obisnuiti sa negocieze, iar tu nu stii exact cat ar trebui sa platesti pe o cursa. Insa atunci cand ajung obosit dupa un zbor lung, taxiul pare solutia cea mai la indemana, mai ales daca nu te-ai interesat din timp despre cum poti ajunge de la aeroport in oras si apoi la hotel. De regula, multe aeroporturi au curse cu autobuzul pana in centrul orasului, la preturi rezonabile, si circula suficient de des incat sa nu pierzi foarte mult timp prin aeroport. Iar in unele tari, metroul este destul de aproape de aeroport, astfel incat poti ajunge rapid si ieftin in oras, fara sa te mai complici si sa cheltuiesti foarte multi bani pe taxi.