Statele membre ale Uniunii Europene nu pot impiedica libertatea de sedere a unui cetatean al Uniunii prin refuzul de a acorda sotului sau de acelasi sex, cetatean al unei tari non-UE, un drept de sedere derivat pe teritoriul lor, a stabilit marti Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), in cauza privindu-i pe cetateanul roman Relu Adrian Coman si pe partenerul sau de acelasi sex, cetateanul american Robert Clabourn Hamilton, informeaza un comunicat al Curtii cu sediul la Luxemburg, informeaza Agerpres.

“Notiunea „sot”, in sensul dispozitiilor dreptului Uniunii privind libertatea de sedere a cetatenilor Uniunii si a membrilor familiilor lor, cuprinde sotii de acelasi sex. Desi statele membre sunt libere sa autorizeze sau sa nu autorizeze casatoria homosexuala, ele nu pot impiedica libertatea de sedere a unui cetatean al Uniunii prin refuzul de a acorda sotului sau de acelasi sex, resortisant al unei tari non-UE, un drept de sedere derivat pe teritoriul lor”, a decis Curtea de Justitie a Uniunii Europene.
Curtea de Justitie a UE, despre recunoasterea casatoriilor gay: "O asemenea obligatie nu aduce atingere identitatii nationale si nici nu ameninta ordinea publica a statului" "Obligatia unui stat membru de a recunoaste, exclusiv in scopul acordarii unui drept de sedere derivat unui resortisant al unui stat non-UE, o casatorie homosexuala incheiata intr-un alt stat membru conform dreptului acestui stat nu aduce atingere institutiei casatoriei in acest prim stat membru. In special, aceasta obligatie nu impune acestui stat membru sa prevada, in dreptul sau national, institutia casatoriei homosexuale. In plus, o asemenea obligatie de recunoastere exclusiv in scopul acordarii unui drept de sedere derivat unui resortisant al unui stat non-UE nu aduce atingere identitatii nationale si nici nu ameninta ordinea publica a statului membru in cauza. Curtea aminteste in sfarsit ca o masura nationala care este de natura sa impiedice exercitarea liberei circulatii a persoanelor nu poate fi justificata decat daca aceasta masura este conforma cu drepturile fundamentale care sunt garantate de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. Intrucat dreptul fundamental la respectarea vietii private si de familie este garantat la articolul 7 din carta, Curtea arata ca si din jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului reiese ca relatia pe care o are un cuplu homosexual este susceptibila sa intre in sfera notiunii „viata privata”, precum si a notiunii „viata de familie” la fel ca cea a unui cuplu heterosexual care se afla in aceeasi situatie”, mai precizeaza Curtea.

Relu Adrian Coman si Robert Clabourn Hamilton formeaza un cuplu de mai bine de 16 ani. S-au cunoscut la New York si s-au casatorit in Belgia, in 2010. In 2012, cei doi au intentionat sa se mute in Romania, dar Hamilton, cetatean american, nu a obtinut drept de rezidenta. Sotii au deschis un proces la Judecatoria Sectorului 5, care a ajuns apoi la Curtea Constitutionala. CCR nu s-a putut pronunta si a trimis cazul la Curtea de Justitie a Uniunii Europene, ale carei recomandari vor constitui un reper in toate tarile UE.

Dupa decizia Curtii Europene, procesul se va intoarce la Curtea Constitutionala din Romania, care trebuie sa se conformeze recomandarii Curtii Europene.