Astfel, pentru Romania, tuberculoza reprezinta o problema de sanatate publica. Pe de alta parte, comparativ cu restul tarii, situatia in judetul Sibiu nu este la fel de grava, situandu-se pe locul 6 in topul judetelor cu cea mai scazuta incidenta.

Judetele cu cea mai mare incidenta a bolii sunt: Tulcea, Olt, Dolj, Bacau,Vaslui si Teleorman, iar cele cu cea mai scazuta sunt: Harghita, Brasov, Covasna, Alba, Cluj si Sibiu, conform sursei citate.

In schimb, in judetul Sibiu se inregistreaza un numar mare al cazurilor de Tuberculoza-MDR (multidrog rezistenta la doua dintre cele mai importante medicamente de tratament a TBC) si Tuberculoza-XDR (tuberculoza extensiv rezistenta la toate formele de tratament) pe parcursul anului 2017 inregistrandu-se 12 astfel de cazuri noi.

"Aceasta particularitate ne solicita mai multe resurse financiare. Astfel, in timp ce pentru un pacient cu tuberculoza, costul mediu al tratamentului este de 300 de lei pe caz, pentru un pacient cu TB-MDR este de 8.400 lei pe an", a mai precizat dr. Lavinia Danciu.

La nivelul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu, anul trecut au avut loc investitii majore in infrastructura, pavilionul in care functioneaza sectia Pneumologie I fiind complet modernizat.

Ziua Mondiala de Lupta impotriva Tuberculozei este sarbatorita anual in 24 martie, pentru a atrage atentia opiniei publice cu privire la epidemia globala de tuberculoza (TBC) si eforturile de a elimina aceasta boala.

Data a fost aleasa intrucat marcheaza momentul din anul 1882, cand doctorul Robert Koch a informat oficial comunitatea stiintifica internationala ca a descoperit bacilul TBC, fapt care a contribuit ulterior la diagnosticarea si vindecarea tuberculozei. La momentul anuntului lui Koch, TBC facea ravagii prin Europa si America, provocand moartea a 1 din 7 oameni.