Cifre importante:

  • In 2010, in Romania s-au inregistrat 35439 cazuri noi de boli tiroidiene. In 2016 au fost depistate de trei ori mai multe (83413 cazuri noi);
  • In Romania, 86% dintre pacientii cu hipotiroidie sunt femei;
  • In 2016 numarul de cazuri noi de hipotiroidie depistate in mediul urban a fost de doua ori mai mare decat cel din zonele rurale;
  • Medicii insista ca atat femeile, cat si barbatii peste 35 de ani sa-si testeze anual nivelul de TSH din sange;
Medicii de familie trebuie sa le recomande pacientilor sa-si faca investigatii endocrinologice "Romanii sunt obisnuiti sa nu se simta bine. Oboseala care dureaza mai multe zile, irascibilitatea si episoadele de anxietate nu sunt si nici nu ar trebui sa fie tratate ca si cum ar fi o normalitate. Normal este sa ne simtim bine. Bolile tiroidiene pot fi tinute sub control, dar este foarte important ca acestea sa fie depistate in stadiu incipient. De aceea, insist ca pacientii sa-si testeze periodic, de la an la an, nivelul de TSH din sange", spune dr. Rodica Petris, doctor medic specialist in Endocrinologie.

"Inainte de a pune diagnosticul, medicii de familie trebuie sa se asigure ca problemele pe care le reclama pacientul nu sunt, de fapt, semne ale bolilor tiroidiene. De aceea, cred ca este foarte important ca pacientilor care prezinta simptomele acestor afectiuni si care nu trec printr-o perioada agitata sa li se recomande investigatii endocrinologice amanuntite", spune dr. Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Romane de Medicina a Familiei. Pacientii confunda simptomele bolilor tiroidiene cu efectele negative ale stilului de viata Semnele problemelor endocrinologice includ:

  • Fluctuatii ale greutatii, constipatie;
  • Oboseala cronica (starea de oboseala ce dureaza mai mult de 6 luni, insotita de dureri ale muschilor, migrene si probleme ale digestiei);
  • La femei, ciclu menstrual neregulat si scaderea libidoului;
  • Depresie.
De aceea, pacientii de cele mai multe ori cred ca problemele cu care se confrunta sunt cauzate de stilul de viata haotic.
Nediagnosticate, bolile tiroidiene pot cauza afectiuni grave Potrivit unui comunicat remis 9am, atat secretia scazuta de hormoni tiroidieni (hipotiroidia), cat si cea ridicata (hipertiroidia) afecteaza in primul rand metabolismul pacientului. De aceea, afectiunile tiroidiene cauzeaza cel mai des boli ale sistemului cardiovascular (HTA, arteroscleroza) si duc la marirea riscului de accident cardiovascular. De asemenea, si tulburarile psihice bipolare sunt asociate cu bolile endocrinologice.

Tiroida este o glanda in forma de fluture situata la baza gatului, in fata traheei si este esentiala in buna functionare a organismului. Si asta pentru ca hormonii tiroidieni influenteaza consumul de energie, temperatura corpului si ritmul batailor inimii.