Costin a precizat ca mitingul va fi organizat in 12 decembrie, pentru ca pana atunci se desfasoara demersuri juridice.

”Ne vom alatura manifestatiilor organizate de societatea civila din Romania pe legile justitiei, pentru ca in ultima perioada de timp am vazut foarte multe deraieri in discursurile publice ale liderilor politici, de o parte si de alta, si nu trebuie sa lasam acest subiect sa fie transat in spatele usilor inchise, pentru ca discutam de soarta tuturor cetatenilor acestei tari, nu de un lider politic sau altul. Si, in egala masura, sa adaugam, impreuna cu societatea civila, pe lista de teme inca doua teme fierbinti care vizeaza activitatea noastra, si anume: faimoasa mutare a contributiilor de la angajator la angajat, modificarile Codului fiscal si, in traducere pentru toti cei care ne urmaresc, modificarile Legii 62, care inseamna de fapt eliminarea ingradirilor care sunt astazi in legislatia nationala asupra drepturilor si libertatilor tuturor lucratorilor din Romania in a se organiza si a-si apara drepturile si libertatile”, a precizat liderul BNS, potrivit News.ro.

El a spus ca, in urma modificarilor la Codul fiscal, vor fi afectati atat angajatii din sistemul privat, dar si cei din sectorul bugetar.

”Vor fi afectati si lucratori din sectorul bugetar, inca nu realizeaza consecintele Legii 153, multi dintre ei traiesc din pacate in stratosfera si nu vad ce se intampla in realitate. Am colegi care s-au trezit si au inceput sa faca evaluari propriu-zise si au constatat ca vor fi si zone bugetare in care marea majoritate a salariatilor vor fi la nivelul salariului minim. (...) Avem lucratori din companiile cu capital de stat, avem o lista impresionanta de firme care angajeaza un numar foarte mare de salariati, au zeci de mii de salariati, in sectorul de stat, care sunt sub constrangerea faimoasei ordonante 26 si au o multime de restrictii si pana nu se elimina acele restrictii nici macar nu pot face nimic in aceasta perioada de 20 de zile lucratoare”, a sustinut Costin.

Liderul BNS a vorbit si despre situatia angajatilor din sistemul privat, care, mai ales in firmele mici, sunt la mana angajatorilor.

”Acolo unde exista organizatii sindicale, exista deja puncte de vedere comunicate ale angajatorilor, care au mari semne de intrebare legate de constitutionalitatea acestor prevederi. Si atunci, angajatorii spun: nu vrem sa ne asumam sa ne trezim, la inceputul anului viitor, dupa ce am crescut salariile brute, cu alta hotarare care sa ne puna sa dam salariile inapoi, si atunci vin cu niste propuneri de genul sa dam temporar niste prime, niste stimulente in bani, pentru ca salariatul sa nu piarda la venitul net. (...) Cei mai multi care vor avea de pierdut sunt cei din firme mici, foarte mici. Degeaba a venit Guvernul cu acea aberatie de ordonanta 82 prin care chipurile a creat un cadru prin care organizatiile sindicale din Romania sa se intalneasca cu angajatori din peste 400.000 de firme mici, sa discutam caz cu caz cum se intampla ajustarile salariale. Acolo sunt la dispozitia angajatorului”, a declarat Dumitru Costin.

El a precizat ca CNSLR Fratia nu se alatura demersurilor BNS: ”Din pacate, colegii de la CNSLR Fratia au alta optiune. Nici saptamana trecuta nu au semnat demersul facut de restul miscarii sindicale la Avocatul Poporului. Intre timp, ei au semnat un acord cu Guvernul, isi creeaza niste mecanisme de lucru. Evident, ele nu vor putea sa-si atinga obiectivele, e mai mult o chestiune de imagine si e posibil sa fie beneficiarii unor intelegeri”.