Un barbat din judetul Neamt a fost retinut de procurorii DIICOT, pentru acte de terorism, fiind suspectat ca a pus la cale atacuri cu bomba vizand trupele speciale ale Ministerului de Interne. El se afla sub control judiciar si a executat o pedeapsa cu inchisoarea pentru tentativa de omor dupa ce a injunghiat un barbat, iar in perioada in care s-a aflat intr-un penitenciar din Germania el s-a convertit la islam. De asemenea, el facea parte dintr-o grupare care falsifica documente pentru refugiati.

Barbatul, Cristian Birzu, a fost retinut pentru 24 de ore de catre procurorii DIICOT Iasi, pentru infractiunile de acte de terorism, initiere si constituire a unui grup infractional organizat, fals material in inscrisuri oficiale in forma continuata si trafic de migranti. In acest dosar au fost retinute alte trei persoane - Gabriel Pintilie, Cristian Altefanoaei si Constantin Mandache, care sunt acuzati de initiere si constituire a unui grup infractional organizat si fals material in inscrisuri oficiale, in forma continuata.

Conform procurorilor DIICT, Cristian Birzu, din Roman, judetul Neamt, convertit la islam si "identificat cu indicatori de radicalizare" dupa ce a executat o pedeapsa in regim de penitenciar in Germania si in Romania, si-a exprimat intentia de a comite atacuri cu bomba la adresa trupelor speciale ale Ministerului Afacerilor Interne, care ar incerca capturarea sa pentru a-l reincarcera. El se afla sub control judiciar intr-un dosar aflat pe rolul Curtii de Apel Bacau.

A fost condamnat la 5 ani de inchisoare pentru tentativa de omor

Cristian Birzu a fost condamnat in 2 februarie 2015 de catre Tribunalul Neamt la cinci ani de inchisoare pentru tentativa de omor, dupa ce, in februarie 2013, a injunghiat in gat un barbat de 42 de ani.

Procurorii spun ca in timp ce executa o pedeapsa cu inchisoarea intr-un penitenciar din Germania barbatul a intrat in contact cu mai multi detinuti de religie musulmana, unii dintre acestia radicalizati, raliindu-se la ideologia acestora si declarandu-si sustinerea fata de atentatele teroriste ca mod de rezolvare a unor probleme. Desi era plasat sub control judiciar, inculpatul Birzu si-a manifestat intentia de a parasi Romania, prin orice mijloc si indiferent de consecinte, pentru a merge in Germania, de unde, cu sprijinul unor membri ai comunitatii musulmane, "sa intre in legatura cu elemente jihadiste din Siria".

De asemenea, barbatul facea parte dintr-o grupare care falsifica documente, initiata in cursul acestui an de catre Constantin Mandache, Cristian Astefanoaei, Gabriel Pintilie si un alt suspect. Gruparea era specializata in falsificarea de documente si inscrisuri oficiale, respectiv carti de identitate, documente de calatorie, permise de conducere, adeverinte medicale, contracte de munca, asigurari auto, placute de inmatriculare auto, autorizatii de transport, scrie News.ro.

Citeste si:
Frații Tate, trimiși în judecată de DIICOT. Sunt acuzați de viol,...
Frații Tate, trimiși în...

Procurorii spun ca Cristian Birzu si-a manifestat in nenumarate randuri intentia de a ajuta si sustine persoane de origine musulmana sau persoane refugiate sa patrunda in spatiul european, prin punerea la dispozitia acestora, contra cost, a documentelor de care aveau nevoie, actele fiind falsificate de catre membrii grupului infractional.

Anchetatorii au stabilit ca Astefanoaei si Pintilie se ocupau personal de falsificarea actelor, iar Mandache avea rolul de a falsifica acte si de a gasi persoane interesate de falsificarea acestora, de a prelua documentele necesare falsificarii, de a primi sumele de bani date pentru falsificare si de a transmite apoi actele fasificate.

Birzu avea rolul de a indentifica clienti interesati sa obtina acte falsificate

La randul sau, Birzu avea rolul de a indentifica clienti interesati sa obtina acte falsificate, clienti de la care primea diferite sume de bani, acte necesare realizarii documentelor falsificate. Procurorii spun ca Birzu a obtinut acte false de la membrii gruparii pentru a a iesi ilegal din Romania in cazul in care ar fi fost condamnat definitiv la inchisoare.
Citeste si:
Mobilizări de proporții a MAI pentru Paștele 2023: pompieri,...
Mobilizări de proporții a MAI...

Procurorii mai spun ca la sfarsitul lunii iulie Cristian Birzu a identificat, prin intermediul unui prieten, un cetatean sirian aflat pe teritoriul Marii Britanii caruia, prin intermediul membrilor gruparii, i-a facut un buletin de identitate romanesc pe care ulterior l-a expediat in Marea Britanie.

In acest dosar, procurorii D.I.I.C.O.T Iasi impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Iasi au facut noua perchezitii din Vaslui si Roman, ocazie cu care au fost ridicate obiecte de cult islamice, bani, 16 telefoane mobile, 14 hard-diskuri, 15 laptopuri, 15 stikuri, 4 imprimante, acte de identitate si de alta natura falsificate.

Cei patru barbati au fost dusi la Curtea de Apel Iasi cu propunere de arestare preventiva pentru o perioada de 30 de zile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.