La ora actuala, radioterapia face parte din protocolul de tratament al multor tipuri de cancer la nivel mondial. Iar romanii beneficiaza de programe decontate prin Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pe care le pot face in spitale autohtone, dotate cu aparatura de ultima generatie.

“Aproape toate tipurile de tumori solide au indicatie de radioterapie intr-un anumit moment al tratamentului. Si in Romania, ca si in restul lumii, cele mai frecvente tipuri de cancer sunt cancerul de san la femei, cancerul de prostata la barbati, cancerele pulmonare la ambele sexe, tumorile ORL, tumorile digestive, cancerul de rect si tumorile ginecologice. In plus, depistam tumori gastrice, sarcoame, tumori cerebrale, si aproape toate pot beneficia de radioterapie”, spune dr. Vlad Mihai, specialist radioterapeut in cadrul spitalului Onco Card.

Multe dintre aparatele performante disponibile si in tara noastra trateaza cancerul prin raze X care tintesc tumorile maligne. Sunt similare celor folosite pentru banalele radiografii, insa difera dozele si modul de aplicare.

“Radioterapia cu raze X pe care o folosim noi actioneaza indirect asupra lantului ADN din celula tumorala. Intre doua sedinte de radioterapie, tesuturile sanatoase au timp sa se refaca. In schimb, celulele tumorale nu au capacitatea de a se regenera si de a repara acele leziuni induse in lantul ADN si, pana la urma, sfarsesc prin a fi distruse de iradiere”, explica specialistul modul in care functioneaza radioterapia.

In ultimii ani, tehnologia a evoluat foarte mult si, astazi, aparatele disponibile in Romania reusesc sa trateze cancerele, cu minimum de efecte secundare.

“Evolutia radioterapiei e in doua sensuri: tratam mai bine tumorile, cu doze mai mari si, in acelasi timp, protejam tesutul sanatos de iradiere. Pacientii trebuie sa inteleaga ca iradierea cu raze X ii poate ajuta si ca nu duc cu ei acasa doza de iradiere. Deci isi pot tine nepotii sau copiii pe genunchi, pentru ca nu reprezinta un pericol pentru cei din jur. Efectele secundare sunt legate de inflamatia indusa de radioterapie si pentru aceasta exista tratamente simptomatice care ii ajuta pe pacienti sa faca toate sedintele pana la doza totala prescrisa”, afirma dr. Vlad Mihai, specialist radioterapeut la Onco Card.

Conform protocoalelor internationale de tratare a cancerului, pe care le aplica si medicii romani in clinicile oncologice, fiecare pacient este evaluat de o comisie formata din chirurg, oncolog, imagist, radioterapeut, anatomopatolog si alti specialisti. Astfel, fiecare caz in parte primeste indicatii personalizate si terapii adaptate tipului de cancer care cresc sansele de vindecare.

Citeste si:
Cătălin Măruță, primele declarații după operație. Care este starea...
Cătălin Măruță, primele...

“Vindecarea in cancer inseamna lipsa semnelor de recidiva peste 5 ani de la tratamentul initial. Sunt nenumarate cazuri pe care le vedem la control si care nu au semne de recidiva. Noi incercam sa “scoatem” practic din statistica fiecare pacient: daca stim ca radioterapia reduce cu 50 la suta, de exemplu, riscul de recidiva in cancerul de san, dupa operatie completa, incercam sa crestem acel procent cat mai mult. Bineinteles ca sunt nenumarate cazuri spectaculoase, sunt si cazuri care nu raspund asa cum ne-am astepta la tratament si de aceea, avem nevoie de ajutorul colegilor din alte specialitati”, spune medicul radioterapeut.

Potrivit unui comunicat remis 9am, specialistul insista asupra respectarii tuturor sedintelor de tratament de catre pacienti. Pe langa sprijinul comisiei oncologice, acestia pot avea acces la psiholog care ii ajuta se treaca peste momentele dificile.

“Daca pacientul este intr-o stare clinica buna si, in timpul radioterapiei, starea generala nu este afectata de alte boli sau de tratamentul in sine, il sfatuim sa-si continue activitatea. Sunt pacienti care continua sa lucreze pe perioada terapiei, sunt pacienti care, chiar daca nu merg la serviciu, au o activitate fizica in fiecare zi, se ocupa de micile afaceri, de nepoti, de gradinarit. Ii incurajez tot timpul sa aiba activitate, sa nu ramana in asteptare, sa nu se gandeasca prea mult la boala lor, iar in timpul radioterapiei, pot face asta”
, declara dr. Vlad Mihai, specialist radioterapeut in cadrul Onco Card.

Citeste si:
Tratamentul complet al cancerului de sân
Tratamentul complet al...

In plus, specialistul recomanda respectarea unui stil de viata sanatos, dieta echilibrata, miscarea si evaluarile medicale periodice. Acestea sunt dovedite ca reduc riscul aparitiei cancerului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.