Social 12 August 2017 22:55 de Clara Vacaru
Parintii pot beneficia de concediu medical pentru copilul care sufera de boli rare, afectiuni oncologice, hemato-oncologice si unele afectiuni neurologice si HIV/SIDA, pana cand minorul implineste 16 ani, incepand din trimestrul patru al anului 2017.

Aceasta este una dintre masurile de debirocratizare a sistemului asigurarilor sociale de sanatate prezentate Guvernului, o alta vizand eliminarea avizului directiei sanitare publice pentru certificatele de concediu medical eliberate persoanelor care insotesc copilul bolnav in strainatate, urmare a unei autorizari a Ministerului Sanatatii de a urma tratament medical, anunta CNAS.

Potrivit conducerii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, principalele masuri de debirocratizare a sistemului asigurarilor sociale de sanatate prezentate in ultima sedinta de guvern vizeaza:

  • revizuirea reglementarilor legale referitoare la concediile medicale,
  • simplificarea relatiei furnizorilor de servicii medicale cu Casa de asigurari de sanatate
  • o serie de masuri referitoare la aplicatiile informatice gestionate de CNAS.
In privinta concediilor medicale, se intentioneaza cresterea limitei de varsta de la sapte la 16 ani a copilului bolnav pentru care unul dintre parinti poate beneficia de concediu medical, pentru anumite afectiuni grave. Lista acestor afectiuni urmeaza sa fie stabilita de comisiile de specialitate ale Ministerului Sanatatii in colaborare cu CNAS si va cuprinde unele boli rare, afectiuni oncologice, afectiuni hemato-oncologice, unele afectiuni neurologice, HIV/SIDA.

Concediul medical al parintelui care ingrijeste copilul va putea fi inmanat unei rude si prin e-mail

Pentru situatiile in care parintele insoteste copilul la tratament intr-o alta tara, cu autorizarea prealabila a Ministerului Sanatatii sau a CNAS, cadrul legal va fi modificat astfel incat certificatul de concediu medical pentru parintele insotitor sa poata fi eliberat, pe baza unor documente justificative, unei rude de gradul intai sau unei persoane imputernicite in acest sens.

Atat documentele pe baza carora se va elibera certificatul medical, cat si certificatul medical vor putea fi transmise in format electronic sau pe suport hartie;

O alta masura vizeaza eliminarea avizului directiei sanitare publice pentru certificatele de concediu medical eliberate persoanelor care insotesc copilul bolnav in strainatate, urmare a unei autorizari a Ministerului Sanatatii de a efectua tratament medical, arata CNAS intr-un comunicat.

De asemenea, pentru persoanele care insotesc copilul bolnav in strainatate, daca durata de acordare a serviciilor medicale cuprinde perioade din doua sau mai multe luni calendaristice, medicul curant va putea acorda certificatele de concediu medical, pe baza actelor doveditoare traduse si autentificate, fie lunar, astfel incat asiguratul sa poata primi cu regularitate indemnizatia de concediu medical, fie la momentul intoarcerii acestuia in tara, astfel cum este reglementat in prezent, respectiv in maximum 15 zile de la intoarcere.

Citeste si:
Părinții, ghizi pentru copiii lor. Sfaturi practice pentru...
Părinții, ghizi pentru copiii...

Potrivit CNAS, certificatele de concedii medicale vor putea fi eliberate de catre medici si transmise catre angajator fie pe suport de hartie, fie in format electronic, in aceasta din urma situatie certificatele de concedii medicale vor fi eliberate de medic si transmise de acesta direct angajatorului in format electronic.

Noile reglementari vor intra in vigoare din urmatorul trimestru

Termenul de implementare a modificarilor legislative privind concediile medicale este trimestrul IV al acestui an.

Alte masuri propuse vizeaza simplificarea activitatii furnizorilor de servicii medicale in relatia cu casa de asigurari de sanatate, prin utilizarea preponderent a metodelor electronice de transmitere a datelor, mai spune conducerea CNAS.

Totodata, au fost propuse si o serie de masuri referitoare la aplicatiile informatice prin care se urmareste:
- imbunatatirea procesului de eliberare a cardului european de asigurari sociale de sanatate si a certificatului provizoriu de inlocuire a acestuia, prin integrarea in modulul gestiune asigurati din aplicatia informatica PIAS a modulului card european;
- dezvoltarea actualei aplicatii informatice astfel incat asiguratii / neasiguratii sa o poata accesa pentru a se informa cu privire la: categoria de asigurat, data inscrierii la medicul de familie, starea cardului national de asigurari sociale de sanatate, tipul de servicii medicale acordate in ultimele 12 luni si numarul acestora.

Citeste si:
Revoltă națională din cauza legii pensiilor. Ambulanțierii au...
Revoltă națională din cauza...

De asemenea, CNAS urmareste standardizarea formularisticii, astfel incat aceasta sa fie gestionata numai in format electronic (cu exceptia documentele medico-legale, care este necesar sa ramana pe suport de hartie).

Actualele masuri propuse vin in continuarea altor proiecte de simplificare a relatiei persoanelor asigurate cu furnizorii de servicii medicale si cu casele de asigurari de sanatate, precum introducerea cardului national de asigurari sociale de sanatate si a prescriptiei electronice.

"CNAS, impreuna cu Ministerul Sanatatii, sub autoritatea prim-ministrului Mihai Tudose, actioneaza continuu pentru eliminarea birocratiei. Pentru crearea unui sistem de sanatate modern si performant, adaptat nevoilor populatiei din Romania, cadrul de reglementare din domeniu trebuie consolidat si rationalizat, fiind necesara si adoptarea unei noi legi a sanatatii, in conformitate cu programul de guvernare”, a declarat Marian Burcea, presedintele CNAS.

Citeste si:
Haosul plafonării prețurilor la energie pune bolnavii pe drumuri
Haosul plafonării prețurilor...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.