Romania a demarat procedurile de extradareel Timisoara au revocat masura arestarii provizorii in vederea extradarii dispusa fata de Oral Nalan si au decis punerea acesteia in libertate. Decizia instantei nu este definitiva si poate fi contestata in termen de 48 ore de la pronuntare.

PressOne a relatat ca instanta timisoreana a dispus punerea in libertate a lui Oral Nalan pe motiv ca ”a disparut alerta rosie emisa de Interpol”. De asemenea, sursa citata arata ca, din informatii intrate in posesia PressOne, posibila extradare a lui Oral Nalan in Turcia ar afecta relatiile diplomatice dintre Romania si Belgia, scrie News.ro.

Associated Press a scris despre cazul lui Oral Nalan, stirea fiind preluata si de New York Times.
Oral Nalan, condamnata la 30 de ani de inchisoare, in Turcia Oral Nalan, in varsta de 38 de ani, a fost retinuta pe 8 iulie, in jurul orei 18.00, cand venea din Ungaria si se indrepta spre Bulgaria, impreuna cu fiica sa in varsta de 10 ani si cu un grup de prieteni.

Vamesii romani au constatat ca pe numele femeii exista un mandat Interpol de arestare, emis la cererea Turciei, care a condamnat-o la 30 de ani de inchisoare pentru terorism.

Potrivit presei din Belgia, unde au avut loc manifestatii de sustinere pentru Oral Nalan, activista, care studiaza la o facultate de informatica din Bruxelles si ar urma sa primeasca cetatenie belgiana anul viitor, este acuzata de apartenenta la PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan).

Avocatii activistei atrag atentia ca Politia de Frontiera romana a confundat actul prezentat de Oral Nalan la granita cu un pasaport si nu a luat in calcul statutul de refugiat.

"La nivelul Politiei de Frontiera s-a produs o confuzie, considerandu-se ca acel document de calatorie pe care doamna Oral Nalan il avea asupra sa ar fi un pasaport. Dumneaei a mai calatorit in afara Belgiei de la data obtinerii statutului de refugiat politic, dar acum a fost prima data cand a iesit din spatiul Schengen. Oral Nalan este o activista pentru drepturile omului, s-a luat legatura cu ofiterul ei de legatura din Belgia si acesta a confirmat. Din cate mi s-a comunicat, inclusiv Ambasada Belgiei in Romania a adresat o nota verbala, conform uzantelor diplomatice, catre MAE", a declarat avocatul Alin Speriusi-Vlad.

Curtea de Apel Timisoara a dispus, dupa retinere, arestarea preventiva a lui Oral Nalan pentru pe perioada de 30 de zile.
Romania a demarat procedurile de extradare Intre timp, Romania a demarat procedurile de extradare. Potrivit procedurii, Ministerul Justitiei de la Bucuresti va solicita Ministerului Justitiei de la Ankara actele de condamnare in baza carora a fost emis mandatul international de arestare.

Judecatorul roman insarcinat cu dosarul poate refuza procedura de extradare in doua cazuri: daca persoana a cerut si a obtinut azil politic in tara in care a fost retinuta sau daca exista suspiciuni rezonabile ca, in tara de provenienta, persoana va fi supusa torturii sau relelor tratamente.

In semn de protest, Oral Nalan a facut greva foamei in primele zile dupa retinere.

Ambasadorul Turciei la Bucuresti, Osman Koray Ertas, s-a declarat vineri dupa-amiaza surprins si intristat ca presa o numeste ”activista” pe Oral Nalan.

”Am fost surprinsi si intristati sa vedem ca presa spune ca aceasta individa este o activista, pentru ca ea a fost condamnata de o instanta din Turcia si nu are nicio legatura cu tentativa de lovitura de stat sau ceva asemanator. Este cu totul alta problema. Ea este acuzata ca face parte dintr-o grupare terorista de extrema-stanga”, a precizat ambasadorul intr-o conferinta de presa sustinuta la Ambasada Turciei la Bucuresti.