Legea privind locuintele de sprijin intra in vigoare pe 23 iunie. Potrivit Legii 143/2017, persoanele sau familiile care au fost evacuate prin proceduri de executare silita, in urma neachitarii obligatiilor prevazute in contractele de credit ipotecar si, ai caror situatie economica nu le permite sa isi achizitioneze sau inchirieze o locuinta, in conditiile pietei, au dreptul la o locuinta de sprijin, care are o suprafata de cel mult 100 mp.

“Locuintele de sprijin se repartizeaza de catre autoritatile administratiei publice locale, care le-au cumparat prin licitatie publica, pe baza criteriilor stabilite anual prin hotarare a consiliului local, in conditiile prevederilor prezentului capitol. De aceste locuinte pot beneficia persoanele si familiile care urmeaza a fi evacuate sau au fost evacuate prin proceduri de executare silita din locuinte, in urma neachitarii obligatiilor derivate din contractele de credit ipotecar”, se arata in actul normativ, potrivit mediafax.ro.

Contractul este inchiriat de catre primar sau o persoana imputernicita de acesta si beneficiarii stabiliti de consiliul local, pe o perioada de cinci ani, cu posibilitate de prelungire, pe baza unor acte doveditoare si declaratie de venit.

Nivelul chiriei nu va depasi 10% din venitul net lunar, calculat pe ultimele 12 luni. Diferenta este completata de la bugetul local al unitatii administrativ-teritoriale, unde este situata locuinta de sprijin.

Potrivit legii, beneficiarii acestor locuinte nu au dreptul sa le subinchirieze, sa transmita dreptul de locuire sau sa schimbe destinatia spatiului respectiv. In aceste cazuri, contractul este reziliat.