”Redresarea din zona euro se intareste si devine mai extinsa. Ar trebui sa fie noi angajamente de finalizare a uniunii bancare, de avans al uniunii pietelor de capital si de creare a unei capcitati fiscale comune”, se arata intr-un comunicat al FMI, potrivit News.ro.

Totusi, institutia avertizeaza ca asteptarile de inflatie raman scazute, inflatia core (care exclude preturile alimentelor si energiei n.r.) fiind "mult sub nivelul dorit”.

FMI mai considera ca statele ale caror economii functioneaza la capacitate ar trebui sa accepte o inflatie de peste 2% o lunga perioada de timp.

Dupa ani de zile de suplimentare a lichiditatilor si dobanzi negative, BCE a reusit sa stimuleze cresterea economica, dar nu si sa aduca inflatia la nivelul dorit de aproape 2%.

In evaluarea zonei euro, FMI afirma ca unele state cu datorii mari din regiune ar putea sa inregistreze cresterea spread-ului obligatiunilor suverane, atunci cand masurile de stimulare vor fi restranse.

FMI a mai avertizat in privinta riscurilor provocate de incertitudinile din comertul mondial, Brexit si geopolitica, dar si de slabiciunile structurale profunde si dezechilibrele din zona euro.