Filmul abordeaza o tema foarte actuala care tine de protejarea si perpetuarea patrimoniului asezarilor transilvanene odata locuite de catre sasi. Prin muzica lor, orgile bisericilor evanghelice continua sa spuna povestea celor care au fost nevoiti sa le paraseasca astfel incat generatiile tinere care “isi cauta radacinile” sa le poata intelege semnificatia si sa se poata identifica natural cu aceasta mostenire valoroasa.

Filmul prezinta periplul Sabinei, fiica unei familii de sasi emigrati in Germania, nascuta la Munchen, studenta la arte. Sabine revine pentru prima data in locul in care au trait parintii sai si revelatii fantastice ii stapanesc pelerinajul.

Filmul “Orgile din Transilvania. O calatorie in timp.” reuseste sa transpuna in magia vremurilor de odinioara, atat prin intermediul imaginilor emblematice, cat si prin muzica ce completeaza perfect atmosfera comunitatilor de alta data.

Proiectia ilustreaza cele mai impozante si cele mai interesante obiective, precum Muzeul de orgi din Codlea si cea mai veche orga din eparhia evanghelica, cu elemente datand din anul 1724.

Potrivit unui comunicat remis 9am, pe rand, orga din Harman, Apold, Ghimbav, Homorod, Viscri, Cisnadioara, Carta, Cisnadie, Crit, Valchid, Zager, Codlea, Biertan, Agnita, Medias, Sighisoara, Sibiu si Brasov isi spun povestea, prin vocea tinerei sasoaice si prin interpretarea unor maestri ai acestui instrument fantastic: Cristian Paul, Johanna Halmen, Steffen Schlandt, Gerhild Gross, Ursula Philippi, Teodora Carciumaru, Remus Henning, Victor Radulescu, Klaus Dieter Untch, Hans Eckard Schlandt.

Initiativa realizarii acestui film a venit intr-un mod firesc, ca urmare a experientei traite prin procesul complex de restaurare a orgii din biserica evanghelica din satul Crit, de catre Fundatia Michael Schmidt, organizatie care sustine constant patrimoniul cultural sasesc si a promovat permanent proiectele culturale si caritabile care tin de comunitate.

Astfel, in perioada 2011-2013 Fundatia Michael Schmidt s-a ocupat de restaurarea orgii din Biserica Evanghelica din satul Crit, prin implicarea echipei conduse de Barbara Dutli, un specialist recunoscut in acest domeniu. Restaurarea orgii a fost urmata de sfintirea instrumentului, in data de 28.07.2013 cu ocazia sarbatoririi a 200 de ani de la constructia sa.

Datorita importantei istorice pe care o au, a unicitatii lor, dar si prin prisma rolului pe care l-au jucat in viata comunitatilor transilvanene, conservarea orgilor din Transilvania trebuie sa ramana o prioritate in procesul de pastrare al patrimoniului national.

Productia filmului a fost realizata de catre Fundatia Michael Schmidt, si este un documentar ce promite sa trezeasca sentimente profunde urmasilor sasilor, si nu numai, prin redescoperirea culturii si a locurilor de altadata, prin muzica orgilor.

Fundatia Michael Schmidt are ca scop principal conservarea patrimoniului cultural sasesc, inclusiv in cadrul unor parteneriate culturale dedicate personalitatilor transilvanene. Printre proiectele implementate de fundatie se numara: restaurarea Orgii Bisericii din Crit, finantarea filmului „Orgile din Transilvania, o intoarcere in timp”, reconstruirea casei parohiale din Crit dupa planurile initiale, precum si proiecte umanitare in colaborare cu organizatii de renume, dar si monografia „Crit. Istoria, povestile si viata unui sat de sasi”, cartile postale „Pe urmele sasilor” si cartea „Povestea sasilor din Transilvania. Spusa chiar de ei”.