"Dispune achitarea inculpatului Hrebenciuc Viorel pentru savarsirea infractiunii de marturie mincinoasa in forma continuata prevazuta de articolul 273 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea articolului 35 alin. 1 Cod penal si articolului 5 Cod penal (acte materiale din data de 25.10.2011 si 26.06.2013)”, se arata in decizia instantei.

Decizia nu este definitiva, procurorii avand posibilitatea de a contesta sentinta la Tribunalul Bucuresti, noteaza stirileprotv.ro.

Niculae a aratat ca a verificat registrul de intrare al cladirii in care isi are sediul Interagro - firma pe care o detine - si a spus ca a existat un telefon dat de la poarta catre biroul sau de la etajul sapte, prin care i s-a comunicat ca este cautat de Viorel Hrebenciuc.

"Discutia cu Viorel Hrebenciuc a durat mai putin de 15 minute, iar spre sfarsitul discutiei el m-a intrebat daca as fi de acord sa sponsorizez campania domnului Mircea Geoana. El nu mi-a spus in ce forma sa sponsorizez aceasta campanie. Eu am dat un raspuns intermediar, deoarece era un subiect nou pentru mine si i-am spus ca, in principiu, as fi de acord, numai ca totul trebuie sa fie legal, sa fie un contract de sponsorizare si totul sa fie platit prin banca. Nu s-a pus problema sa-mi ofere ceva pentru acest lucru, iar la finalul discutiei a ramas ca ma va cauta in viitor, dar nu m-a mai cautat niciodata", a declarat Niculae

Declaratiile omului de afaceri au fost facute dupa ce, in 19 marie, Viorel Hrebenciuc a fost audiat in calitate de martor in dosarul "Mita la PSD". Hrebenciuc spunea atunci in fata instantei ca de finantarea campaniei prezidentiala din 2009 s-au ocupat Mircea Geoana si apropiati ai acestuia. "M-am ocupat si eu personal, in calitate de sef de campanie, domnul Barac si alti membri cu functii de conducere in partid", declara Hrebenciuc.

El a adaugat ca, in contextul discutilor despre finantare, Mircea Geoana l-a trimis personal la omul de afaceri Ioan Niculae sa il roage sa contribuie la campania electorala. Hrebenciuc a precizat ca Mircea Geoana cunostea direct modalitatea de finantare a campaniei pentru alegerile prezidentiale din 2009.

"Am avut o intalnire cu domnul Niculae, l-am rugat, in numele domnului Geoana, sa contribuie la campania electorala. Domnul Niculae a fost de acord cu acest lucru. A discutat un reprezentant al lui cu domnul Teodorescu, reprezentantul Insomar. Nu cunosc ce au discutat, ulterior am aflat ca la Interagro si Insomar s-a efectuat un studiu privind situatia constructiilor din Romania, in realitate studiul fiind pentru sondajele de opinie vizandu-l pe candidatul Geoana. (...) Insomar a incasat plata", mai spunea Hrebenciuc.