"Nu exista absolut nicio justificare rationala sa venim acum cu acte de clementa, afara de cazul ca nu avem vreun interes care sa fie ocult. Nu pot sa fac nicio speculatie in acest moment, insa vom vedea ca lucrurile vor iesi la suprafata intotdeauna", a spus Lazar, dupa sedinta plenului CSM.

Procurorul general a adaugat ca unele modificari ale Codului penal, promovate prin proiectul de ordonanta initiat de Ministerul Justitiei, nu satisfac nevoile activitatii de urmarire penala.
Procurorul general: "Nu suntem de acord cu acest proiect" "Cu referire la denunt, nu satisface nevoile activitatii de urmarire penala si de asemenea si alte modificari care am vazut ca sunt propuse acolo, la o prima privire. Ministerul Public va prezenta un punct de vedere in zilele urmatoare. Nu suntem de acord cu acest proiect de ordonanta de urgenta (privind gratierea, n.r.) Noi avem nevoie sa consolidam institutiile justitiei in conformitate cu strategia pe care justitia o are pentru urmatorii ani", a mai spus Lazar.

El a sustinut ca nu exista niciun interes prioritar national pentru proiectul de gratiere si de modificare a Codului Penal.

"Asa cum este vazut proiectul de lege, nu exista niciun interes prioritar national pentru acest proiect de lege, este foarte clar. De asemenea, survine suspiciunea acestei emotii colective care a fost ridicata prin mijloacele media. Un val de emotie colectiva din care rezulta un mare semn de neincredere in justitie, ceea ce este total fals, pentru faptul ca magistratii nu pot iesi sa respinga punctual fiecare dintre acuzele care se audc la adresa justitiei. Nu e cazul sa vina cineva cu un proiect de ordonanta de gratiere. Doresc sa va asigur ca justitia se infaptuieste cum s-a infaptuit de catre profesionisti responsabili, noi trebuie sa avem incredere ca toate lucrurile vor fi clarificate, vor fi date solutii temeinice si legale in toate dosarele", a declarat procurorul general.
Augustin Lazar: "Magistratii nu sunt incantati de proiectul Ministerului Justitiei" "Ministerul Public si, in general magistratii, am discutat in CSM, pot sa va spun ca nimeni nu e incantat de acest proiect. Colegii au avut cuvinte de critica la adresa acestui proiect dupa cum ati putut vedea si dumneavoastra in dezbatere. Nu exista o nevoie, un imperativ care sa fie national ca in acest moment sa iesim cu un astfel de act normativ", a mai spus Lazar.

Referitor la gratiere, procurorul general a fost de parere ca masura nu ar rezolva problema suprapopularii penitenciarelor.

"Nu numai in Romania avem penitenciare suprapopulate, si in alte state europene avem aceeasi problem[, insa faptul de a da o gratiere nu rezolva problema. S-a demonstrat ca, dupa foarte putin timp, majoritatea celor care au fost gratiati revin in penitenciare si atunci ce am facut? Mai dam o data de lucru organelor judiciare, mai expunem cetatenii tarii la un val de criminalitate care va iesi din penitenciare dupa ce am facut eforturile sa-i adunam acolo pentru executarea sanctiunilor”, a declarat Augustin Lazar.

Ministerul Justitiei a elaborat doua acte normative, care au fost finalizate marti, unul dintre ele vizand gratierea, nu si aministia, a anuntat ministrul Justitiei, Florin Iordache, la finalul sedintei de Guvern prezidate de presedintele Iohannis.

Al doilea act normativ vizeaza "hotararile Curtii Constitutionale privind anumite fapte care trebuie sa fie mai bine precizate".

Premierul Sorin Grindeanu a precizat ca in proiectele promovate de Ministerul Justitiei abuzul in serviciu si conflictul de interese nu se dezincrimineaza, ”dar se clarifica aceste lucruri in concordanta cu deciziile Curtii Constitutionale”.