Pilot, regizor, avocat, arhitect sau fotograf – toate sunt meserii extrem de solicitante pentru care pasiunea este ingredientul si drive-ul principal.

Avocat

Cateva mii de absolventi termina anual facultatile de drept din Romania si intra pe o piata a muncii extrem de competitiva in care cel mai important ingredient este pasiunea. Firmele de avocatura, recruteaza constant noi talente. O analiza facuta de BizLawyer arata ca mari case de avocatura precum Tuca Zbarcea & Asociatii, NNDKP, Musat & Asociatii incadreaza in activitate un numar maxim de zece tineri in fiecare an. Este vorba despre tineri merituosi, cu rezultate exceptionale la invatatura.

Pilot de avion

In lume, la momentul actual, sunt cautati peste 500.000 de piloti de avion, arata datele publicate de AFP, care citeaza oficiali de la Boeing. Investitia initiala este, insa, destul de costisitoare.

Pentru a ajunge pilot de avion in Romania trebuie sa urmezi cursurile la Scoala Superioara de Aviatie. Doar 20 de locuri sunt bugetate aici anual. Instruirea pentru licenta de pilot de linie ATPL (Airlines Transport Pilot License), care permite operarea de zboruri cu avioane de transport pasageri, costa aproximativ 60.000 de euro si consta in maximum 36 de luni de scolarizare si 220 de ore de zbor, dintre care o parte pe simulator. La absolvirea cursurilor sunt sustinute examene teoretice si practice pentru obtinerea licentei ATPL, care atesta cea mai inalta calificare a unui pilot. Aceasta licenta este valabila sapte ani, timp in care un pilot trebuie sa acumuleze minimum 1.500 de ore de zbor, in caz contrar pierzandu-si licenta.

Arhitect

Profesie aleasa din pasiune, arhitectura este o meserie complicata in care poti performa daca ai talent, ambitie si determinare. Ordinul Arhitectilor din Romania estimeaza ca mai putin de 20% dintre cei care termina o facultate de arhitectura vor practica efectiv aceasta meserie. Ceilalti se vor dedica unor meserii conexe. Totusi, aceasta profesie vine la pachet cu satisfactii personale si profesionale, spun cei care o practica.

Regizor

Palmaresul de premii internationale primit de noul val de regizori romani a stimulat inscrierile la facultatile de regie. Toti studentii viseaza sa devina acum un Cristi Puiu, Cristian Mungiu sau Tudor Giurgiu si pentru acest lucru au un singur pas de facut – sa se inscrie la una dintre cele mai scumpe Facultati din Romania, cea de Regie, Film.

Facultatea de Film, scoate absolventi cu sanse reale de afirmare in domeniul cinematografiei. Pregatirea pentru inscriere la o facultate de profil se face din timp, iar locurile la buget nu sunt mai multe de 20 in fiecare an.

Fotograf

Fotografia este una dintre putinele meserii in care intri exclusiv din pasiune. Fara un imbold intern si o inclinatie spre estetica, jobul nu are cum sa iasa bine si excelenta nu poate fi atinsa.

Job profitabil pentru profesionisti, meseria vine la pachet cu o doza buna de recunoastere in mediul artistic, dar si cu avantaje deloc de neglijat. Pe langa fee-urile percepute pentru fiecare eveniment sau shooting, fotografii nu au program fix.

Poti studia fotografia atat la Universitatea de Teatru si Film cat si la unul dintre numeroasele cursuri acreditate care sunt organizate in tara. Investitiile initiale sunt mari tinand cont ca trebuie sa achizitionezi aparatura si sa investesti in cursuri.