Situatia absurda reiese dintr-un studiu realizat de Sebastian Buhai, cercetator la Universitatea din Stockholm, in colaborare cu Cristian Litan si Gheorghe Silaghi, de la Universitatea Babes Bolyai, scrie Adevarul.

Acestia au verificat care sunt criteriile minime actuale pentru ca un economist sa devina profesor universitar plin in Romania si au constatat ca marea majoritate a cercetatorilor romani care predau la Oxford, Sorbona sau la alte universitati de marca de peste hotare nu le-ar indeplini, pentru ca in Romania se pune accentul pe cantitate, nu pe calitate.

"Eu am spus pe sleau ca romanii au inteles gresit partea cu plagiatul: se plagiaza fara rusine lucrari stiintifice, teze de doctorat etc, in loc sa se plagieze sisteme de organizare si evaluare a cercetarii stiintifice care functioneaza", a declarat Sebastian Buhai, unul dintre autorii studiului.

Acesta a marturisit ca atat el, cat si colegii sai au ramas "masca" atunci cand au descoperit ca in Romania exista "un complet alt univers in materie de evaluare si promovare a cercetarii economice, paralel nu doar excelentei, dar chiar si minimei decente".

O alta concluzie a studiului este aceea ca nici macar unul dintre cei care au devenit profesori plini in Economie in Romania intre 2013 si 2015 nu ar indeplini conditiile impuse in orice universitate din top 100 la nivel international, relateaza Ziare.com.