Sindromul de Intestin Iritabil, alaturi de Boala de Reflux Gastroesofagian, Infectia cu Helicobacter Pylori si Sindromul de Intestin Permeabil sunt cele mai frecvente tulburari gastrointestinale, cu o prevalenta crescuta in randul populatiei din sud-estul Europei.

Helicobacter Pylori are o prevalenta de peste 60% in tari precum Ungaria, Polonia sau chiar altele din sudul Europei si este legat de un risc crescut de aparitie a ulcerului duodenal, ulcerului gastric si a tumorilor maligne. O incidenta crescuta a fost raportata in randul populatiei tinere (United European Gastroenterology Research – The survey of digestive health across Europe).

Boala de Reflux Gastroesofagian este o suferinta comuna, aproximativ 40% din populatie prezinta pirozis (senzatie de hiperaciditate care urca din stomac prin esofag). Problema se manifesta prin arsuri, eructatii, regurgitatii, durere in piept (Boala de reflux gastroesofagian, Ghid de diagnostic si tratament, dr. Carmen Oproiu si prof. dr. Al. Oproiu, umf.md – Ghiduri si resurse medicale)

Sindromul de Intestin Iritabil afecteaza 10-15% din populatia globului, majoritatea pacientilor avand pana in 50 de ani. Aproximativ 2,5-3 milioane de romani prezinta sindrom de intestin iritabil, prevalenta in randul femeilor fiind de doua ori mai ridicata decat in randul barbatilor.

„Sindromul de Intestin Iritabil este caracterizat prin tulburari de motilitate si hipersensibilitate intestinala, consecinta a perturbarii functiei neuronale la nivelul axei creier-intestin. Stresul si stilul de viata modern reprezinta factori majori incriminanti in aparitia acestei afectiuni, care perturba peristaltismul (miscarea muschilor intestinali), altereaza permeabilitatea intestinala, induce o hipersensibilitate a receptorilor viscerali si accentueaza perceptia neplacuta a unor fenomene fiziologice precum deplasarea gazelor in intestine sau contractiile intestinale”, declara dr. Ruxandra Posoiu, medic primar gastroenterologie, hepatologie.

Potrivit unui comunicat remis 9am, pe langa stres, afectiunea poate fi declansata de numeroase aspecte caracteristice unui stil de viata modern: tulburari emotionale, sedentarism, consumul de alimente grase si prajite, de bauturi carbogazoase, alcool, cafea, ciocolata, citrice.

O alta disfunctie digestiva cauzata de deteriorarea mucoasei intestinale este Sindromul de Intestin Permeabil care poate avea un rol important in aparitia alergiilor, a sindromului de oboseala cronica precum si a bolilor autoimune.

„Odata cu dezvoltarea medicinei si a farmacologiei moderne, suplimentele alimentare au inceput sa capete un rol important in rezolvarea problemelor de sanatate actuale. Fitoterapia integrativa, ca parte a medicinei integrative, ofera solutii intr-o gama larga de afectiuni digestive. Timp de milenii plantele au fost utilizate datorita efectelor antiinfectioase, laxative, antispastice, hemostatice, antiinflamatoare, emoliente, detoxifiante, de reglare a secretiilor gastrice si biliare, etc. Astazi, potentialul terapeutic al acestor plante este folosit in produse naturale realizate pe baza unor tehnologii avansate si la standarde calitative foarte inalte, ceea ce le confera eficienta si siguranta maxime. De exemplu, in protocolul pentru intestin permeabil este important sa existe produse cu toate tipurile de enzime digestive si probioticele de ultima generatie.”, adauga dr. Ana Costea, coordonatorul Centrului de Medicina Integrativa Secom®.

Utilizarea produselor naturale este o metoda eficienta atat in reducerea cauzelor profunde ale bolilor digestive moderne cat si pentru prevenirea aparitiei sau agravarii multor patologii cronice asociate acestor afectiuni. Stilul de viata alert, stresul si alimentatia sunt factorii care au dus la o crestere a ponderii problemelor digestive in Romania, fapt care se reflecta si intr-un interes mai ridicat pentru suplimentele alimentare naturale destinate sistemului digestiv.

“Sistemul digestiv este cel care asigura resurse vietii. Sanatatea acestuia se reflecta in sanatatea intregului organism si intr-un final in starea de bine a fiecaruia. Desi in Romania nu avem un tablou foarte bine conturat asupra ponderii afectiunilor digestive, putem observa un interes tot mai ridicat al consumatorului pentru suplimente alimentare destinate sistemului digestiv si metabolic, acest segment reprezinta mai mult de jumatate din piata totala de suplimente (124.4 mil Eur total 2015). Cu toate acestea, este foarte important ca fiecare consumator sa aleaga informat produsele pentru sanatate, sa fie atent la compozitia acestora, sa urmareasca producatorii si sa discute cu medicul”, declara Lucia Costea, Managing Partner Secom®.

Cele mai frecvente simptome care-i determina pe consumatorii romani sa apeleze la un supliment alimentar natural pentru sistemul digestiv sunt: balonarea (14%), indigestia (11%), durerile de stomac (11%) dar si protectia la tratamentul cu antibiotice (9%). [Studiu: Usage&Atitudes, efectuat de Strategis, decembrie 2015, (cercetare CATI, 450 repondenți, nivel urban, vârste 25-55 de ani)]

Segmentul de produse naturale destinate sistemului digestiv cuprinde: enzime digestive, probiotice, hepato-protectoare, anti-acide, anti-diareice, suplimente pentru constipatie, suplimente pentru suport in diabet, tonice.