Potrivit datelor din raportul OMS 2014 pana in anul 2030 vor fi 25 de milioane de noi cazuri de cancer pe an in intreaga lume. In Romania cele mai recente studii (2016) estimeaza 1 milion de bolnavi diagnosticati cu cancer iar specialistii in domeniu spun ca numarul medicilor oncologi de la noi din tara a scazut la 250-300.

Organizatia Mondiala a sanatatii afirma ca ingrijirea paliativa imbunatateste calitatea vietii pacientilor si familiilor care se confrunta cu o boala incurabila, prin prevenirea si inlaturarea suferintei, prin identificarea precoce, evaluarea corecta si tratamentul durerii si al altor probleme fizice, psiho-sociale si spirituale.

Potrivit unui comunicat remis 9am, ingrijirea paliativa poate fi initiata de medicul de familie, din momentul diagnosticarii, in paralel cu tratamentul curativ. Initieriea timpurie a acestui tip de ingrijire, ajuta pacientul dar si familia prin intelegerea si acceptarea diagnosticului, cunosterea bolii si a schimbarilor pe care le aduce, constientizarea faptului ca simptomele pot fi tratate, alegerea in cunostinta de cauza a tratamentelor potrivite, pentru fiecare etapa si manifestare a bolii, cunoasterea drepturilor sociale si a rolului important pe care familia il are in procesul de ingrijire. Cine ar putea sa fie un „ghid” mai bun pentru pacientul care a inceput aceasta „calatorie”, decat medicul de familie care cunoaste istoricul pacientului si al familiei sale?

HOSPICE Casa Sperantei a pus la punct si a testat in ultimele 39 de luni, un intreg sistem prin care medicii de familie din Romania dobandesc abilitati si cunostinte de baza in ingrijire paliativa pentru a deveni linia intai de sprijin pentru acei pacienti care la un moment dat primesc diagnosticul oncologic.

Prin evenimentul organizat in perioada 24-26 iulie 2016 la Brasov (Hotel KOLPING) la care au fost invitati 50 de medici de familie, specialisti in paliatie si reprezentanti ai autoritatilor, HOSPICE lanseaza GHIDUL de ingrijire paliativa de baza si platforma online (http://www.studiipaliative.ro/proiecte/ingrijire-paliativa-de-baza-prin-medicii-de-familie/) cu marturiile pacientilor si a primilor medici de familie din Romania care acorda ingrijire paliativa de baza, medicii care nu se limiteaza la scrierea unui bilet de trimitere spre oncologie, ci incep o relatie mai speciala cu pacientul oncologic si cu familia sa pentru a le da acestora sansa sa se bucure de fiecare clipa de viata.

Toate aceste resurse au fost create de HOSPICE Casa Sperantei in cadrul proiectului „Inlaturarea disparitatilor in accesul la servicii de baza de ingrijiri paliative in comunitate: parteneriate pentru identificarea si reducerea barierelor clinice, educationale, legislative si economice”, derulat in perioada 1 mai 2013- 31 iulie 2016, in parteneriat cu Kantonsspital "St Gallen" din Elvetia, co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa (buget total: 279.700 CHF, din care 249.868 CHF contributie SRCP).
Coordonator de proiect: Conf. Dr. Daniela Mosoiu.

  • In cele 39 de luni de proiect au fost instruiti 168 de medici de familie din Bucuresti si judetele Brasov, Cluj, Iasi, din care 26 au evaluat nevoile de ingrijire paliativa la 286 de pacienti cu cancer, au aplicat interventii de ingrijire paliativa la 147 pacienti.
  • Au fost organizate in cele 4 locatii intalniri lunare cu medicii de familie si specialistii hospice pentru discutarea cazurilor dificile , prezentarea de studii de caz si invatarea de manevre.
  • Ghidul de ingrijiri paliative de baza include si Foaia de observatie in ingrijire paliativa de baza, Fisa pentru consultatia de control, precum si alte 4 instrumente de evaluare, toate realizate in proiect.
  • Dosarul electronic al pacientului este un alt instrument foarte important creat in proiect care va ajua la implementarea modelului la nivel national si la evaluarea si validarea interventiilor raportate de medicii de familie.
  • 5 brosuri au fost tiparite pe care medicii de familie le pot oferi pacientilor. De asemenea studiile realizate in cadrul proiectului au adus foarte multe date utile dezvoltarii ingrijirii paliative in Romania, care vor fi valorificate in articole stiintifice din care unele au fost deja publicate in reviste de specialitate cu recunoastere internationala.
  • In ultimele luni de proiect au fost facute nu mai putine de cinci propuneri legislative pentru implementarea modelului de ingrijire paliativa de baza la nivel national prin includerea acestuia in: Contractul-Cadru si in normele sale de aplicare, Planul national multianual integrat de control al cancerului, Planul regional de analiza si dezvoltarea serviciilor de sanatate, Regulamentul de organizare si functionare a serviciilor de ingrijiri paliative in Romania. De asemenea a fost timisa pentru adoptare Lista medicamentelor esentiale in ingrijiri paliative.
  • Medicii de familie instruiti in proiect formeaza deja o retea nationala care se va extinde odata cu implementarea modelului si in alte judete. In locatiile pilot s-au constituit mini-retele profesionale intre medicii de familie- medicii oncologi si specialistii in paliatie.
  • Medicii de familie din proiect cat si pacientii si familiile acestora, au fost intervievati, iar toate aceste marturii video pot fi urmarite online pe www.infopaliatie.ro
  • Modelul de ingrijire paliativa de baza creat de HOSPICE Casa Sperantei este deja in proces de a fi preluat si adaptat in Republica Moldova.