Studiul sustine ca alergatul in picioarele goale imbunatateste memoria mai mult decat alergatul clasic, potrivit CSID.

Aceasta este considerata a fi varianta naturala a alergarii si inca exista culturi care raman fidele acestei idei, cum ar fi Tarahumara, in Mexic.

Cei care alearga desculti sustin ca acest tip de alergare poate corecta postura corpului si incurajeaza alergarea pe partea din fata a talpii - care ar reduce riscul aparitiei accidentarilor, spre deosebire de alergarea pe calcai.

Cercetatorii considera ca aceste beneficii s-ar putea datora cerintelor suplimentare la care trebuie sa faca fata creierul. De exemplu, cand alergi fara incaltari trebuie sa eviti pietre sau orice alte elemente care ar putea sa-ti raneasca picioarele. Tipul de memorie testat de cercetatori in studiu este memoria de scurta durata, sau memoria de lucru.

Creierul foloseste acest tip de memorie pentru a reaminti si procesa informatia. Memoria de lucru functioneaza mai eficient atunci cand legi informatii curente cu analogii care exista deja in creier, scrie MEDIAFAX.

“Memoria de lucru a inceput sa fie recunoscuta ca o abilitate cognitiva cruciala si aceste descoperiri sunt importante pentru persoanele care incearca sa gaseasca o metoda distractiva de a-si imbunatati memoria de lucru”, a explicat doctorul Tracy Alloway, autorul principal al studiului.

In cadrul studiului, 72 de persoane au alergat fie desculti, fie cu incaltari sport timp de 15 minute. Subiectii au alergat intr-un ritm comfortabil, ales de ei. Testele de memorie realizate dupa aceste sesiuni de alergare au aratat ca persoanele care au ales sa alerge desculte au inregistrat rezultate cu 16% mai bune la testele de memorie.

”Lucrurile marunte au deseori cel mai mare impact. Studiul nostru arata ca ne putem mari potentialul cognitiv si ne simtim bine in acelasi timp. Daca ne dam jos pantofii si alergam timp de 15 minute, la final vom fi putin mai inteligenti”, a explicat Alloway.