Conform Gandul, realizatorii studiului au construit si o cronologie a schimbarilor care apar in corpul nostru incepand cu cateva minute de cand nu mai inhalezi fumul de tigara.

20 de minute: In timpul fumatului, fumul si nicotina intra in fluxul sanguin si cresc tensiunea arteriala si pulsul. Dupa terminarea tigarii, atat tensiunea, cat si pulsul, revin la normal.

8 ore: Odata cu fiecare fum tras, in corpul uman intra nicotina si monoxidul de carbon. Abia dupa 8 ore nivelul de oxigen revine la normal.

24 de ore: La doar o zi dupa ultima tigara fumata, plamanii incep sa elimine mucusul si reziduurile aparute in urma fumatului.

48 de ore: Nicotina este ingredientul principal al tutunului si este elementul care cauzeaza dependenta. Fumatul reduce, de asemenea, simtul gustului si al mirosului. La doua zile de la ultima tigara, nicotina este eliminata din corp si simturile tale incep sa revina la normal.

De la 2 la 12 saptamani: Fumatul afecteaza circulatia sangelui si reduce capacitatea de realizare a efortului fizic. Acest lucru afecteaza, de fapt, intreaga stare de sanatate. Renuntarea la fumat te ajuta sa iti imbunatatesti capacitatea de a face sport si te ajuta sa respiri mai bine, scrie MEDIAFAX.

De la 3 la 9 luni: La cateva luni dupa renuntarea la fumat, sanatatea incepe sa revina la normal. Abia de acum incolo tusea, respiratia greoaie si problemele pulmonare incep sa se diminueze, datorita faptului ca plamanii se insanatosesc.

1 an: Fumatul afecteaza arterele prin depunerea de mucus pe peretii acestora, fapt care poate conduce la accidente cardiace, accidente vasculare cerebrale si angina pectorala. La un an dupa renuntarea la fumat, riscul de dezvoltare a unei afectiuni cardiace scade cu 50% fata de procentul existent in cazul unui fumator, potrivit Gandul.