In acest context, pe 2 martie, la Bucuresti a avut loc, o intalnire intre reprezentantii Fundatiei Estuar, reprezentantii Ligii Romane de Sanatate Mintala si reprezentanti ai autoritatilor locale si societatii civile. In cadrul intalnirii s-a discutat despre situatia actuala a romanilor cu probleme de sanatate mintala si despre solutiile la aceste probleme.

Datele statistice de la sfarsitul lunii septembrie a anului trecut arata ca in Romania traiau 212.293 de persoane cu probleme de sanatate mintala, in crestere cu 2,995 de persoane fata de statisticile oficiale de la sfarsitul lunii septembrie a anului 2014. Conform acelorasi statistici, in Bucuresti traiesc in acest moment 61.541 persoane cu dizabilitati, ceea ce situeaza Capitala pe primul loc in tara. Dintre acestia, 57.095 sunt adulti, iar restul de 4.446 sunt copii, scrie MEDIAFAX.

Dizabilitatile mintale si psihice ocupa primul loc in topul dizabilitatilor la romani, fiind urmate de dizabilitati fizice (177.217 persoane) si dizabilitati somatice (148.531). In total, numarul de persoane cu dizabilitati dat publicitatii de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice este de 759.019 persoane.
Una dintre cele mai raspandite probleme de sanatate mintala din Romania este depresia, aceasta reprezentand si principala cauza a dizabilitatilor prezente la tinerii cu varste cuprinse intre 10 si 19 ani, conform unui raport recent al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Reprezentantii Fundatiei Estuar au anuntat ca numarul bucurestenilor care sufera de o forma de depresie este in continua crestere.

De asemenea, OMS arata ca, la nivel mondial, depresia este pe primul loc in ceea ce priveste dizabilitatile mintale, organizatia mondiala estimand ca in lume traiesc in jur de 350 de milioane de oameni care sufera de depresie, majoritatea fiind femei.