Potrivit deciziei date de Curtea Europeana a Drepturilor Omului, fiecare dintre cei 17 romani care au facut plangere impotriva statului roman in dosarul Revolutiei vor primi cate 15.000 de euro plus taxele de judecata. Avocatul Ionut Matei a declarat, pentru MEDIAFAX, ca toate concluziile CEDO arata aceeasi situatie. "Autoritatile nationale judiciare nu au facut o ancheta efectiva, dupa cum a spus CEDO. Statul trebuie sa stabileasca persoanele vinovate", a declarat avocatul Ionut Matei.

Conform deciziei CEDO, fiecare reclamant a cerut suma de 100.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral, dar Guvernul roman a anuntat ca sumele cerute au fost prea mari. Curtea a constatat ca "a avut loc o incalcare procedurala a Articolului 2 al Conventiei, din cauza lipsei unei investigatii eficiente privind evenimentele din decembrie 1989 in care rudele solicitantilor au fost impuscate si omorate".

Avand in vedere circumstantele prezentului caz, Curtea a convenit ca "solicitantii trebuie sa fi suferit un prejudiciu mortal care nu poate fi compensat doar prin descoperirea unei incalcari". "Judecand pe baze echitabile", Curtea a acordat drept "compensatie fiecarui solicitant suma de 15.000 de euro pentru prejudicii morale, plus orice taxa pe care trebuie sa o achite".