Europarlamentarul independent Monica Macovei, membra a Grupului Conservatorilor si Reformistilor Europeni, a fost nominalizata la categoria Afaceri Externe. Premiul acestei categorii va fi castigat de eurodeputatul care a produs un impact major asupra dimensiunii relatiilor politice ale UE.

Liberalul Cristian Busoi, membru al Grupul Partidului Popular European (PPE) a fost nominalizat la categoria Sanatate. Laurentiu Rebega, eurodeputat independent si vicepresedinte al Grupului Europa Natiunilor si a Libertatii, se afla pe lista scurta la categoria Agricultura, iar Claudia Tapardel, membra a PSD si a Grupului Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor, a fost nominalizata la categoria Turism. In fiecare din cele 19 categorii a MEP Awards 2016 pe lista scurta exista trei europarlamentari nominalizati.

Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc in 6 martie 2016, la Concert Noble - Bruxelles, unde sunt invitate in jur de 400 de persoane. Castigatorul va fi stabilit de catre europarlamentari, prin vot.