Prezent in judetul Arad pentru a participa la un exercitiu organizat de militari romani si americani, ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, a declarat ca in 2015 au fost organizate cele mai multe aplicatii cu partenerii din NATO in vederea pregatirii Armatei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Dusa a spus ca Romania va continua sa organizeze astfel de exercitii, ca "raspuns" la ce se intampla pe flancul estic al NATO. "Continuam sa organizam exercitii de pregatire in comun, este o forma de raspuns a NATO la ceea ce se intampla pe flancul estic al NATO si UE. Prezenta prin rotatie a militarilor NATO, mai ales prin parteneriatul strategic pe care il avem cu SUA, face Romania vizibila in acest an si credem ca pregatirea in comun este foarte utila pentru a asigura capacitatea operationala a fortelor NATO si Armatei Romane”, a declarat Dusa.

Intrebat cum comenteaza ultimele declaratii ale oficialilor rusi privind scutul anti-racheta, ministrul Apararii a reafirmat pozitia Romaniei: ”Am mai facut precizari pe acest subiect, discutii de felul acesta si propaganda facuta de Rusia sunt la ordinea zilei. De foarte mult timp, din momentul in care Romania a fost invitata sa adere la NATO, au fost asemenea afirmatii. Inca o data precizez ca scutul anti-racheta de la Deveselu este o capabilitate strict defensiva, care are drept obiect apararea spatiului aerian al flancului estic si sud-estic al NATO impotriva rachetelor balistice”.

Referindu-se la exercitiul romano-american din judetul Arad, ministrul a spus ca "este oarecum unicat". ”De sapte ani nu s-a organizat un exercitiu de trecere a unui rau pe un pod de pontoane, pentru ca nu existau bani. Este o experienta inedita si pentru militarii din SUA prezenti aici cu tehnica din dotare”, a spus Dusa.

Mircea Dusa a participat, in zona localitatilor aradene Mandruloc si Frumuseni, la exercitiul ”Dragon Crossing Romania 2015“, care a avut ca scop demonstrarea interoperabilitatii dintre armatele Romaniei si Statelor Unite ale Americii si dezvoltarea capacitatii de planificare, conducere si executare a operatiilor de trecere a cursurilor de apa.

La aplicatie au participat 150 de militari americani cu 37 de mijloace tehnice de lupta apartinand Regimentului 2 Cavalerie din Fortele Terestre ale SUA si peste 250 de militari din Fortele Terestre Romane, cu 85 de mijloace tehnice de lupta apartinand Brigazii 18 Infanterie "Banat" si Brigazii 10 Geniu "Dunarea de Jos". Au mai fost folosite aeronave MiG 21 LanceR si IAR 330 Puma ale Fortelor Aeriene Romane, precum si scafandri din Fortele Navale Romane.